Trackingsysteem voor gereedschap: nooit meer iets kwijt

Een van de grootste ergernissen op het werk: waar heb ik gedachteloos mijn accuboormachine laten liggen of welke collega is er per vergissing met mijn koffer met handperstangen vandoor? Als het tegenzit kan met het zoeken veel tijd mee verloren gaan en levert het in elk geval veel ergernis op… Het Deense bedrijf Nanolink komt met een praktische oplossing: een kleine elektronische tag die aan het gereedschap wordt bevestigd.

Het trackingsysteem werkt met kleine tags die eenvoudig met bijvoorbeeld een tie-wrap aan gereedschap en materiaal kunnen worden bevestigd. Elke tag heeft een uniek identificatienummer. Vervolgens moet de tag in het online trackingsysteem worden gekoppeld aan het betreffende stuk gereedschap. De tags bestaan uit een chip in een schok- en waterbestendige kunststof behuizing van 38 bij 25 bij 13 mm. De chip zendt met intervallen een Bluetooth Low Energy-radiosignaal uit dat via de app op de smartphone van een medewerker naar het tracking­systeem wordt verstuurd. Daarin is het tijdstip, de locatie en de afstand tot de bewuste smartphone te zien.

De tags zijn zelfs zo robuust dat het een betrouwbaar signaal blijft uitzenden bij temperaturen van -20 tot +80 C. Op een bouwplaats kan de ene monteur bijvoorbeeld snel zien wie van zijn collega’s een bepaald stuk gereedschap gebruikt. Ook is het mogelijk om aan het eind van een klus of werkdag snel te controleren of al het gereedschap in de bestelbus ligt. Monteurs met een app op hun smartphone zien de geografisch locatie van het gereedschap, kan de collega identificeren die ermee werkt of er het dichtst bij staat en met één klik bellen.

‘De kosten zijn afhankelijk van het aantal tags dat de bedrijven afneemt,’ zegt Arjen Baas, directeur van Nanolink. ‘De prijs ligt tussen de 15 en 25 euro en we leveren ze in een standaardverpakking van 50 stuks. Daarnaast is een abonnement voor het gebruik van de app vereist, ook dat varieert afhankelijk van het aantal gebruikers en de contractduur. Ter indicatie: voor een bedrijf met twintig gebruikers en 50 tags bedragen de kosten bij een 3 jarig contract ongeveer 2.000 euro per jaar.’

100 m bereik

Het BLE-radiosignaal heeft een bereik van ongeveer 100 m. Dit betekent dat er wel een medewerker met smartphone in de buurt van het gereedschap of materieel moet zijn om de locatie ervan te kunnen bepalen. De batterij in de tracker gaat gemiddeld vier jaar mee voordat hij moet worden opgeladen of vervangen. Het is een vinding uit de categorie ‘waarom is dit niet eerder bedacht.’ Baas: ‘Het is niet alleen het verkorten van de zoektijd dat uiteindelijk voordeel oplevert. Nanolink voorkomt ook onnodige aankopen. Zo kan de investering in het trackingsysteem zich al binnen een paar maanden hebben terugverdiend.’

Beheer

Het trackingsysteem biedt tevens de mogelijkheid van het beheer van gereedschap en materieel. Alle informatie over een stuk gereedschap of materieel, zoals handleidingen, rapporten en garantiebewijzen, is in de servicemodule op te slaan. Dit kan op locatie worden bijgewerkt, terwijl kantoormedewerkers kunnen inzien waar gereedschap zich ­bevindt dat moet worden gekeurd of gekalibreerd.

Gerelateerde artikelen