TNO start onafhankelijk onderzoek Topline cv-ketels uit 2006-2009

Erik op 22 februari 2018 | 3 minuten leestijd
Fabrikant van cv-toestellen Nefit heeft TNO opdracht gegeven onderzoek te verrichten naar mogelijke verhoogde veiligheidsrisico’s van Nefit Topline cv-ketels uit 2006 tot en met 2009. Daarmee geeft Nefit vervolg aan haar belofte een nieuw onderzoek in te stellen. TNO verwacht het onderzoek binnen enkele maanden af te ronden.

In een persverklaring stelt Nefit sinds 11 januari over het onderzoek in gesprek te zijn met TNO. Doel van het onderzoek is waarheidsvinding omtrent mogelijke verhoogde veiligheidsrisico’s bij Topline cv-ketels uit 2006 tot en met 2009. In december berichtte RTL dat duizenden cv-ketels van Nefit van de betreffende serie gevaarlijk zijn omdat brand kan ontstaan en er risico is van koolmonoxidevergiftiging. In het onderzoek waar RTL zich op baseerde, wordt gesteld dat de lopende actie van Nefit waarbij de brander wordt vervangen, niet afdoende is. Een lekkende warmtewisselaar zou volgens dat onderzoek ook kunnen leiden tot brand of tot lekkage van koolmonoxide (CO) buiten het toestel. Ook stelde RTL dat Nefit informatie zou hebben verzwegen voor de NVWA. Nefit ontkende dat onmiddellijk en kondigde nader onafhankelijk onderzoek aan.

Uitsluitsel

Het onderzoek dat TNO nu gaat uitvoeren moet ook uitsluitsel geven over de vraag of de sinds 2009 door Nefit in afstemming met de NVWA genomen maatregelen al dan niet toereikend zijn. Om de neutraliteit van het onderzoek te waarborgen, zijn de onderzoeksvragen vooraf afgestemd met de NVWA en getoetst door onafhankelijk adviseur Harm Valk, senior adviseur en partner bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Onlangs antwoordde minister Bruins op Kamervragen dat bij deze toestellen het gevaar van koolmonoxidevergiftiging niet aannemelijk lijkt. De minister gaf ook aan dat Nefit geen informatie heeft verzwegen voor de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en dat Nefit zich heeft gehouden aan de wettelijke verplichtingen voor wat betreft het melden van problemen met CV-ketels.

Herhaalde oproep

Gebruikers die nog geen periodiek onderhoud gepland hebben, of niet weten of de originele brander van hun Topline toestel uit 2006 -2009 al is vervangen, worden verzocht contact op te nemen met hun installateur of met Nefit. Voor elk cv-toestel, ongeacht merk en type, geldt het advies periodiek onderhoud te laten uitvoeren.

In Nederland zijn in de periode 2006-2009 128.900 Topline toestellen verkocht. Nefit heeft in 2009 bij de NVWA (destijds nog VWA) problemen gemeld met de cv-ketels van het type Topline. Naar aanleiding van deze melding zijn passende maatregelen getroffen. In 2016 werd de lopende corrigerende actie opgeschaald, waarbij eindgebruikers en installateurs in februari 2017 middels een brief werden opgeroepen de originele brander van deze toestellen tijdens regulier onderhoud, uiterlijk eind 2018, te laten vervangen. Nefit herhaalt dat eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er geen verhoogd veiligheidsrisico is wanneer de originele brander is vervangen.

Zolang het onderzoek van TNO loopt, doet Nefit er alles aan om de gebruikers van deze toestellen tegemoet te komen. Het vervangen van de originele brander door de installateur tijdens regulier onderhoud is kosteloos. Deze preventieve actie loopt tot en met 31 december 2018. 

Gerelateerde artikelen