TNO komt met unieke warmtebatterij

Erik op 27 september 2016 | 2 minuten leestijd
Het opslaan van energie bij energieproducerende gebouwen is essentieel om het energieoverschot niet verloren te laten gaan. TNO heeft, samen met partners, een werkende en verliesvrije, warmtebatterij ontwikkeld. Duurzaam geproduceerde energie kan door die uitvinding worden opgeslagen en wanneer de vraag naar energie groter is dan de productie is er altijd energie achter de hand.

TNO vindt het belangrijk dat het energieoverschot lokaal wordt opgeslagen zodat het kan worden gebruikt op de momenten dat het nodig is. TNO: “Lokale opslag van energie is een belangrijke stap in het energieneutraal maken van gebouwen en woningen, het bevorderen van grootschalig gebruik van duurzame energie en de vermindering van CO2-uitstoot.” Zeker met het oog op het klimaatakkoord dat Nederland heeft ondertekend, is het hard nodig om energie goed te kunnen opslaan.

Unieke batterij

De batterij die nu is ontwikkeld is uniek. Het is het eerst werkende systeem ter wereld dat op basis van zouthydraten voor de verliesvrije opslag van zonnewarmte op dergelijk grote schaal is getest. “Het systeem heeft de potentie om op compacte wijze seizoensopslag in de gebouwde omgeving mogelijk te maken.”

Hoe werkt de warmtebatterij

Een collectoren van zon-thermische collectoren zorgen ervoor dat zonlicht wordt omgezet in warmte. De warmte die wordt gecreëerd wordt chemisch opgeslagen in het zout, de warmtebatterij werkt namelijk op basis van thermochemische opslag. De warmte wordt in het zout opgeslagen en wanneer het nodig is, wordt het weer afgegeven. Voordeel is dat het zout dat wordt gebruikt goedkoop is en op grote schaal voorradig. TNO verwacht daardoor dat het nieuwe systeem ook snel voor commercieel gebruik kan worden ingezet. 

Gerelateerde artikelen