TKI: Naoorlogse rijtjeshuizen kunnen voor 35.000 euro van het aardgas af

Erik op 31 juli 2019 | 3 minuten leestijd
Het Topconsortium Kennis & Innovatie (TKI) Urban Energy, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, denkt dat rijtjeshuizen gebouwd na de Tweede Wereldoorlog voor 35.000 euro van het aardgas zijn af te halen. TKI Urban Energy beheert subsidies voor energie-innovaties en heeft daarvoor momenteel 23 miljoen euro in kas.

TKI Urban Energy organiseert bijeenkomsten waarbij door bedrijven innovatieve oplossingen voor aardgasvrij worden gepresenteerd aan mogelijke afnemers, zoals woningcorporaties en gemeenten. Het agentschap baseert haar stelling dat een loskoppeling van het aardgasnet voor 35 mille moet kunnen op het feit dat er nu warmtetechnieken op de markt komen die vooral gericht zijn op betaalbaarheid.  

De eerste bijeenkomsten van Uptempo! richtten zich op oplossingen voor aardgasvrij voor rijtjeshuizen en flats. Op een totaal van 7 miljoen telt Nederland circa 2 miljoen naoorlogse rijtjeswoningen. Volgens TKI-directeur Michiel Kirch vergt de investering daarvoor rond de 35.000 euro. ‘Een belangrijke bijdrage aan een oplossing is een warmtepomp die een erg hoge temperatuur kan genereren. Hierdoor hoeft alleen de cv-ketel vervangen te worden, en niet ook nog alle radiatoren. Een ander bedrijf heeft extra dunne isolatie ontwikkeld die toch veel warmte vasthoudt. Een andere ‘goedkopere’ techniek zijn thermische zonnepanelen, die niet alleen elektriciteit opwekken, maar ook warmte.’ Voorwaarde volgens TKI Urban Energy is wel dat er steeds enkele honderden woningen tegelijk van het aardgas afgaan, wil de aanbieder van de warmtetechniek de prijs waar kunnen maken.’

Kanttekening

Ivo Opstelten, voorzitter van Stroomversnelling, plaatst hier een kanttekening bij. Volgens hem kunnen de technieken niet zonder heel goede isolatie, die kosten zitten nu niet in de prijs verweven. De energierekening voor de bewoner wordt dan erg hoog. Bij de kosten voor het aardgasvrij maken van woningen moet je focussen op de uiteindelijke woonlasten, niet op de investeringskosten an sich, zegt hij in een reactie.
De prijzen van rond de 35.000 euro zijn weliswaar meestal zonder isolatie van de woning, maar niet bij elke gepresenteerde techniek. TKI Urban Energy pleit ervoor te kijken naar hoeveel warmte er in de winter eigenlijk nodig is om een huis comfortabel warm te krijgen. Kirch: ‘Is het nodig de hele woning extra goed te isoleren, of alleen de benedenverdieping en de badkamer? Dat scheelt aanzienlijk in kosten.’

Schattingen lopen uiteen

Er rouleren verschillende bedragen over het aardgasvrij maken van de ‘gemiddelde woning’. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland ramen de investeringskosten op 60.000 euro per woning. Aedes, de koepel van woningcorporaties, noemt een bedrag van 52.000 euro en het Economisch Instituut voor de Bouw stelt dat een gemiddelde verbouwing naar een bijna-energieneutrale woning 31.000 euro gaat kosten. Minister Kajsa Ollongren zei in mei dat de verbouwing van ‘het gemiddelde koophuis’ naar aardgasvrij 24.000 euro kost. Zij baseert zich daarbij op onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het huis krijgt dan een warmtepomp, of wordt aangesloten op een warmtenet. 
Het kabinet heeft de ambitie om voor 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas te halen.

Gerelateerde artikelen