Amsterdam Arena neemt bijvoorbeeld volgend jaar een mega batterij met een capaciteit van 4 MWh in gebruik voor de opslag van elektriciteit uit de PV-installatie op het dak. Dat mes snijdt aan twee kanten: Amsterdam Arena heeft bij stroomuitval een eigen, groene energiebron én de netwerkbeheerder kan de accu gebruiken om het stroomnet te stabiliseren. In de Utrechtse wijk Lombok kiest men voor een heel andere oplossing. Hier worden via het smart grid de accu’s in de elektrische auto’s gebruikt als opslagcapaciteit voor zonne-energie. Utrecht is de eerste stad in de wereld waar de vehicle to grid technologie in de praktijk wordt getest. De regio Utrecht wil dit uitbouwen tot een regionaal energiesysteem met duizend laadpunten, duizend elektrische auto’s en 10.000 zonnepanelen.
Consument vindt het té duur
Op wijk- en stadniveau beginnen accu’s en smart grid oplossingen dus haalbaar te worden als oplossing voor opslag van duurzaam opgewekte energie. Ondertussen komen er ook steeds meer fabrikanten met thuisaccu’s op de markt. Daarmee kan de consument zijn zelf opgewekte energie opslaan. In theorie kan de consument hiermee qua energie voor een belangrijk deel zelfvoorzienend worden. De prijs van dergelijke opslagsystemen is echter nog relatief hoog: reken op bedragen rond de € 6000 (voor 4,5 tot 5 kWh, inclusief omvormer). Deze hoge prijs staat een doorbraak van de thuisaccu in de weg, concludeerden onlangs nog de onderzoekers van Mister Hippo, de netwerkorganisatie voor installateurs en loodgieters. De terugverdientijd is met 16 jaar te lang om de consument enthousiast te krijgen. Slechts 18% van de deelnemers aan het onderzoek zegt de thuisaccu zeker te kopen, 42% zegt van niet. Deze houding verandert als de prijzen dalen. Kost de thuisaccu minder dan € 2500 euro, dan neemt de koopbereidheid bij mensen met een PV-installatie toe tot 43%. Interessant in het onderzoek is de berekening van de potentiële markt voor thuisaccu’s. Die is volgens Mister Hippo ruim 81.000 huishoudens groot.
Opslag als warm water
De kansen om op wijkniveau energieopslag te regelen lijken momenteel dus groter. Dat hoeft niet altijd met accu’s te gebeuren. In de Fabriek van de Toekomst op Industrial Processing (4-7 oktober Utrecht) wordt een Power to Heat oplossing getoond. Deze compacte cel zet tijdens de piekproductie van zonne- en windenergie de elektriciteit om in warm water en slaat dat op in goed geïsoleerde tanks. Deze Power to Heat technologie is al beschikbaar tot vermogens van 20 MW. In Duitsland zijn het onder andere corporaties die zo’n unit gebruiken naast het dieselaggregaat bij appartementencomplex voor de warmwater voorziening. Doordat het dieselaggregaat minder vaak hoeft aan de slaan, verlagen de corporaties zo de CO2-emissie van het complex.