Thermische camera: kan een elektro-installateur nog zonder?

Als installateur hebt u vast wel eens gehoord van de thermische camera. Maar wat is dit nu precies voor camera? En in hoeverre kan een dergelijk gereedschap van pas komen in uw werk? Elektrotechniek365 weet er meer over.

Niet zomaar een camera

Een andere benaming voor de thermische camera is een warmtebeeldcamera, of infraroodcamera. Een thermische camera signaleert namelijk infrarood licht, ofwel warmte. Normaal gesproken is warmte voor het menselijk oog niet zichtbaar. Door gebruik te maken van een thermische camera, komen zaken aan het licht die anders onzichtbaar zouden blijven.

In de installatiebranche wordt deze eigenschap van de infraroodcamera al langere tijd dankbaar toegepast. Vooral installateurs die zich bezighouden met zaken als airconditioning, vloerverwarming en ventilatie maken gebruik van de bijzondere eigenschappen van de thermische camera.

Preventief speuren naar warmte

Het mooie van de thermische camera is dat problemen ermee gedetecteerd kunnen worden, voordat ze zich voordoen. De infraroodcamera is dan ook een geschikt hulpmiddel voor de installateur, of hij zich nu bezighoudt met het achterhalen van de oorzaak van een storing, met het oplossen van knelpunten of met onderhoud.

Ook voor u als elektrotechnisch installateur heeft de thermische camera het nodige te bieden; er zijn zelfs speciale infraroodcamera’s ontwikkeld voor uw vakgebied. Dus ook u kunt bij het verrichten van inspecties of bij het verhelpen van storingen profijt hebben van een dergelijke camera.

Thermische tool ook voor elektro-installateur

De thermische camera’s die op de markt zijn voor de elektro-branche, zijn ontworpen in samenwerking met E-installateurs en elektrotechnici en sluiten daardoor perfect aan bij de behoeften van de branche. De camera kan u bij uw werkzaamheden goede diensten bewijzen, onder meer in de schakelkast. Ook is een thermische camera bij uitstek geschikt om zwakke plekken te detecteren, bijvoorbeeld in het geval van motoren of bekabeling. Vanzelfsprekend ziet u op basis van uw kennis en ervaring veel, maar met de thermische camera ziet u meer.

Een interessant en relatief nieuwer toepassingsgebied voor de thermische camera wordt gevormd door zonnepanelen. Zijn er bij het gebruik van zonnepanelen problemen, dan brengt u deze met de thermische camera snel aan het licht. De camera spoort knelpunten op en is zelfs in staat schaduwplekken te signaleren.

Ook als het gaat om bedrijfszekerheid en brandveiligheid van elektrische installaties is een thermische camera een aanwinst. Preventief onderzoek in verband met NEN 3140 en veiligheid is beslist gebaat bij het gebruik van een dergelijke camera.

Kunt u nog zonder thermografie?

Nog niet zo lang geleden werd thermografie beschouwd als een dure methodiek die alleen werd gebruikt in grootschalige industriële omgevingen en bijvoorbeeld het leger. Inmiddels is de situatie echter drastisch veranderd. De toepassing van thermografie is aanzienlijk betaalbaarder geworden, de camera’s zijn eenvoudiger in gebruik geworden en worden meer en meer toegepast. Steeds meer van uw klanten zullen op de hoogte zijn van het bestaan van dit instrument. Alleen dat kan al voldoende reden zijn om het werken met een thermische camera te overwegen.

Gerelateerde artikelen