“In samenwerking met negen bedrijven uit verschillende takken van de textielbranche gaan we aan de slag”, zegt Spee, die samen met Ger Brinks van Saxion hogescholen met dit idee op de proppen kwam. Het idee in een notendop: zonne-energie opwekken en opslaan met textielproducten, zodat bijvoorbeeld laptops, mobiele telefoons en verschillende sensors in veiligheidskleding ermee opgeladen kunnen worden. Het onderzoek gaat 1 september van start.
Prototype
“Voor elk bedrijf waarmee we samenwerken gaan we een prototype ontwikkelen, dat toepasbaar is binnen hun bedrijfstak”, aldus Spee. De mogelijkheden zijn volgens hem eindeloos: “Denk bijvoorbeeld aan tentzeilen. Als er hulpmiddelen naar rampgebieden gaan, zijn tentzeilen daar een belangrijk onderdeel van. Maar een dieselgenerator ook, inclusief tonnen diesel. Als de tentzeilen nu zonne-energie kunnen opwekken, ben je meteen minder afhankelijk van diesel. Natuurlijk zitten hier voorwaarden aan; de tentzeilen moeten bijvoorbeeld opvouwbaar zijn en gewassen kunnen worden. Dat gaan we onderzoeken.”
Flexibele zonnecellen
Hoe worden zonnecellen in textiel verwerkt? Spee noemt twee routes. “Ten eerste kun je een product ontwikkelen dat zowel fibers bevat die zonne-energie opwekken, als fibers die zonne-energie kunnen opslaan”, aldus Spee. De tweede route is Spee’s favoriet: “Het gaat hier om flexibele zonnecellen. Deze worden apart geproduceerd en vervolgens in het textielproduct verwerkt. Deze zonnecelfolies zijn in veel producten te gebruiken, zeker in de textielbranche. Tel hierbij op dat sommige zonnecellen 10 tot 17 procent efficiënt zijn en je snapt dat hiermee veel grond te behalen is.”
Zonnecellen in textiel gaan we in de toekomst steeds meer tegenkomen, verwacht Spee. “Ik verwacht veel van het onderzoek. Natuurlijk komen niet alle negen prototypes die we gaan produceren daadwerkelijk op de markt, maar toch zeker wel een paar.” We moeten nog wel even wachten; het onderzoek zal ongeveer 4 jaar duren.