Texel als volledig energieneutraal eiland

Erik op 19 november 2014 | 2 minuten leestijd
Texel wil over 6 jaar volledig klimaatneutraal zijn. In 2020 moet het eiland alle benodigde energie opwekken met duurzame energiebronnen. De bewoners van Texel doen hun uiterste best om deze doelstelling te halen.

In zo’n 300 woningen op Texel hangt sinds kort een eigenaardig display aan de muur: de zogenaamde ‘Kiek’. Dit moderne energiesysteem geeft de huishoudens inzicht in hun energiegebruik. Daarnaast vertelt het slimme kastje ook wat de energieprijs per KWh is en geeft ook een voorspelling voor de aankomende 24 uur. Zo kunnen bewoners precies zien wat het kost om even onder de douche te springen of de vaatwasser aan te zetten.

Bewust omgaan met energie

De eerste bevindingen met het kekke kastje zijn positief. Volgens Texel Energie, de eigen energiecoöperatie van het eiland, krijgen bewoners dankzij Kiek op een leuke en duidelijke manier inzicht in hun energiegebruik. Eric Wagemaakers, trotse bezitter van een Kiek, geeft op de website van de energiecoöperatie aan erg enthousiast te zijn. “Je gaat steeds bewuster om met energie”, zegt hij. “Ik had op zolder een server staan voor het werk, maar die bleek continu 100 Watt te verbruiken. Die ging er dus uit. De aanschafkosten van zo’n apparaatje heb je er binnen anderhalf jaar uit.”

De eilanders besparen niet alleen met Kiek op hun energierekening. Ze hebben inmiddels ook andere manieren gevonden, waaronder zonne-energie. Op steeds meer daken van woningen op het eiland liggen zonnepanelen. Inwoners hebben de mogelijkheid om een samenwerking aan te gaan met Texel Energie, waarbij de energiecoöperatie verantwoordelijk is voor de installatie en onderhoud van de panelen.

Biovergister

Texel Energie heeft nog meer duurzame aanpassingen op de planning staan. Zo wil de coöperatie een biovergister bouwen, die mest en co-producten als stro, gft-afval en slootruigte omzet in groene stroom. Deze biovergister kan vervolgens zo’n 3700 huishoudens op Texel voorzien van stroom. De warmte die de dynamo in de vergister produceert, kan bovendien gebruikt worden voor de verwarming van woningen. Daarnaast bespaart de gemeente ook op de openbare verlichting. Steeds meer lantaarnpalen krijgen led-lampen en worden voorzien van slimme schakelaars.

Gerelateerde artikelen