Tesla ontwikkelt onzichtbaar pv-systeem

Erik op 31 oktober 2016 | 2 minuten leestijd
Tesla heeft afgelopen weekend zijn twee laatste ontwikkelingen aan de media gepresenteerd. De topman van Tesla Elon Musk heeft laten zien dat dakpannen, net als zonnepanelen, zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. De term ‘onzichtbaar’ komt van het feit dan het zonnedak van glas wordt gemaakt en dus bijna niet te zien is in vergelijking met de traditionele blauwe of zwarte panelen.

De primeur voor onzichtbare zonnedaken moet Elon Tusk overigens wel afstaan aan het Nederlandse bedrijf Zep dat al eerder dakpannen ontwikkelde waarin zonnecellen zijn verwerkt. Verwacht is dat het onzichtbare zonnedak van Tesla in de zomer van 2017 geplaatst wordt op woningen in de Verenigde Staten.

Dubbel zoveel stroom

Met de nieuwe Powerwall 2 thuisaccu, ook ontwikkeld door Tesla, kan er twee keer zoveel stroom opgeslagen worden en het sneller weer afgeven. In samenwerking met Eneco hebben ook Nederlanders en Belgen de mogelijkheid deze accu in huis te halen. “De Toon-thermostaat kan straks de Powerwall verbinden met de zonnepanelen en elektrische apparaten en daarbij aangeven of er bijvoorbeeld voldoende zonnestroom beschikbaar is om de vaatwasser gratis te laten draaien.” zegt Hans Valk, directeur Innovation & Ventures bij Eneco. Er zijn ‘enkele honderden’ Powerwalls besteld.

Gerelateerde artikelen