​TenneT: Prijs van stroom blijft dalen

Erik op 7 april 2016 | 2 minuten leestijd
De nieuwste Market Review van hoogspanningsnetbeheerder TenneT wijst uit dat de Nederlandse marktprijzen voor elektriciteit ook in 2015 zijn gedaald. Dit komt door goedkope import, meer binnenlandse duurzame productie en nieuwe kolencentrales, meldt TenneT in een persbericht

De gemiddelde jaarprijs voor een Nederlandse megawattuur elektriciteit daalde vorig jaar met 2,7 procent en lag in 2015 op 40 euro. In 2014 was dat 41 euro/MWh en in 2013 zelfs nog 52 euro/MWh. Ook in Duitsland daalde de gemiddelde megawattuurprijs in 2015. Daar met 3,6 procent tot 31,63 euro.

De daling van de marktprijs in Nederland is nog steeds grotendeels te danken aan hoge importvolumes uit Duitsland op momenten dat onze oosterburen veel zonne- en windenergie produceren. Via de drie verbindingen van TenneT op de grens tussen Nederland en Duitsland (interconnectoren) vindt dan ook een groot deel van de tijd import plaats van goedkope, duurzame elektriciteit. TenneT is intussen van start gegaan met de bouw van een vierde verbinding (Doetinchem-Wesel) met Duitsland.

Grootste exportvolume ooit

Omdat België in 2015 te maken had met een aantal geplande en ongeplande uitval van centrales leidde dit tot een grote toename van import uit Nederland en Frankrijk. Samen met export van stroom naar Groot-Brittannië, waar de marktprijzen hoger zijn dan in Nederland, leidde dit tot het grootste exportvolume ooit in Nederland: 22.013 GWh.

Het importvolume van elektriciteit bleef hoog en vindt voornamelijk plaats vanuit Duitsland en Noorwegen. Met Noorwegen heeft TenneT sinds 2008 een directe onderzeese gelijkstroomverbinding, de NorNed-kabel (700 MW), die zichzelf vanwege het intensieve gebruik in zeven jaar heeft terugverdiend, terwijl de levensduur van een dergelijke kabel 30 tot 40 jaar is.

Gerelateerde artikelen