​TenneT mag hoogspanningsverbinding met Duitsland aanleggen

Casper op 1 maart 2016 | 2 minuten leestijd
Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft groen licht gekregen voor het aanleggen van de 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en het Duitse Wesel. TenneT is verantwoordelijk voor het Nederlandse deel van deze verbinding, ongeveer 22 kilometer.

Dit plan stuitte in eerste instantie op verzet. Alle beroepen die tegen het plan waren ingediend, werden door de Raad van State echter verworpen. Aangezien het oordeel van de Raad van State onherroepelijk is, kan TenneT van start met de aanleg van de verbinding.

Uitwisseling van elektriciteit

De hoogspanningsverbinding met onze oosterburen zal leiden tot meer uitwisseling van elektriciteit. De importcapaciteit van Nederland wordt met de verbinding groter, waardoor meer goedkope stroom uit Duitsland het Nederlandse net op kan. Dit kan zorgen voor lagere stroomprijzen voor consumenten.

De verbinding is daarnaast een stap in de richting van één Europese elektriciteitsmarkt, om de uitwisseling van duurzame elektriciteit tussen Europese landen te bevorderen.

Windtrackmast

TenneT maakt gebruik bij de aanleg gebruik van de Windrackmast, die de netbeheerder zelf ontwikkeld heeft. Deze mast heeft een kleiner elektromagnetisch veld dan de bekende Donau-masten. Daarnaast zijn de masten minder robuust en groot dan de Donau-variant, waardoor ze beter in leefomgevingen passen.

TenneT gaat in april van start met de aanleg van de verbinding. De Duitse netbeheerder Amprion start eind maart al met de aanleg van het Duitse gedeelte.

Klik hier voor meer informatie over de hoogspanningsverbinding.

De hoogspanningsverbinding met Duitsland is niet de enige internationale verbinding die op de agenda staat. TenneT gaat de aankomende jaren ook aan de slag met een verbinding tussen Nederland en Denemarken: de zogeheten COBRA kabel. Deze gelijkstroomkabel over zee, met een lengte van ruim 300 kilometer en een capaciteit van 700 megawatt, loopt tussen de Eemshaven en het Deense Endrup en verbindt het Nederlandse hoogspanningsnet direct met het Deense net.