Technische studies populairder

Casper op 8 mei 2014 | 3 minuten leestijd
Uit onderzoek van de Volkskrant naar de instroomcijfers van hbo’s en universiteiten blijkt dat de populariteit van technische studies rap toeneemt. In het wetenschappelijk onderwijs zijn de aanmeldingscijfers voor een technische studies zelf met 10 procent gestegen.

De grote stijging is gedeeltelijk terug te leiden naar het feit dat studenten steeds vaker kiezen voor een studie met baangarantie. En dat is goed nieuws voor zowel de technische sector als de student zelf.

Ook de Tweede Kamer is druk in de weer met het stimuleren van techniek met het TechniekPact. Het Techniekpact bestaat uit 22 acties waarmee de overheid technisch onderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt wil verbeteren.

Toch is dit maar een deel van de verklaring. In Nederland zijn een hoop initiatieven die technische studies stimuleren.

Kenniscentrum Bètatechniek

Het Kenniscentrum Bètatechniek organiseert allerlei activiteiten om technische studies te bevorderen voor zowel basisschool als middelbare scholieren. Voorbeelden van activiteiten zijn de FIRST LEGO League, de techniekdagen en de Lab Experience Days.

Bedrijfsleven

Andere voorbeelden van het stimuleren van technische studies zijn te vinden in het technische bedrijfsleven zelf. Een voorbeeld is technologiebedrijf NXP in Nijmegen. Het bedrijf is faliekant tegen de afschaffing van de basisbeurs tijdens de masterfase. Daarom stelt  de onderneming jaarlijks zeven beurzen van ieder €5.000 ter beschikking stellen, waarbij een stage bij NXP is inbegrepen. Studenten hoeven daarna niet verplicht bij het bedrijf aan de slag.

Naast deze initiatieven zijn er ook organisaties die zich specifiek richten op het stimuleren van technische studies voor vrouwen:

Girls Day

De VHTO, het landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in de techniek organiseert sinds 2006 de nationale Girls Day om meer meisjes van 10-15 jaar enthousiast te maken voor bètawetenschap, technologie en ICT.

Beurzen

Voor vrouwen in de techniek zijn er verschillende mogelijkheden om een beurs te krijgen. Philips, Bosch, ASML en sinds kort ook Thales, het bedrijf dat de systemen achter de OV-chipkaart beheert geeft een beurs uit van €5000,- euro. Naast de beurzen bieden veel bedrijven ook betaalde stages of afstudeeropdrachten aan. In totaal zijn ruim 1000 van dit soort beurzen beschikbaar.

Het moge dus duidelijk zijn dat er op dit moment een hoop moeite gestoken word in het stimuleren van technische studies. De toekomst zal uitwijzen of dit het gewenste effect heeft.