Tachtig procent schoolgebouwen sterk verouderd

Casper op 29 mei 2013 | 2 minuten leestijd
Er staan tienduizend schoolgebouwen voor basis- en speciaalonderwijs in Nederland. Daarvan is tachtig procent sterk verouderd. Daarnaast zijn faciliteiten zoals verwarming en sanitair vaak onvoldoende, maar is er geen geld om te renoveren.
Daar komt in 2015 verandering in, zegt de PO Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs op de site van branchevereniging voor uitvoerende bouwbedrijven, Bouwend Nederland. Het kabinet heeft namelijk besloten om 256 miljoen euro uit het Gemeentefonds over te hevelen naar schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs.
 
Het Ministerie van Binnenlandse zaken keert ieder jaar 1,66 miljard euro uit aan gemeenten. Vijftien procent daarvan is bedoeld voor de huisvesting van scholen, maar wordt in de praktijk vaak voor iets anders gebruikt. Daarom wordt dit bedrag vanaf nu rechtstreeks aan het primair onderwijs overgeheveld. Zo kunnen schoolbesturen straks zelf beschikken over extra financiële middelen.
 
Toch vreest de PO Raad dat de problemen rondom huisvesting hiermee niet zijn opgelost. “Het probleem van achterstallig onderhoud van al die tienduizend scholen los je niet zomaar even op. Om het totale scholenbestand te kunnen upgraden naar de huidige standaard is veel meer dan die 256 miljoen euro nodig. Wat er nu aan geld vrijkomt, geeft wel een goede aanzet om de verouderde onderwijshuisvesting aan te pakken. En daarmee gaat tegelijk ook een impuls uit richting de bouw”, zegt Gertjan van Midden, beleidsadviseur van de PO Raad.