T5 nu ook te plaatsen in T8 armaturen

Erik op 3 april 2015 | 2 minuten leestijd
In veel gebouwen hangen nog steeds traditionele TL-verlichting van het formaat T8. Het vervangen van de T8 voor T5 levert een grote besparing op. Door de afwijkende maatgeving moet echter ook de gehele armatuur worden vervangen. Die de hele besparing weer doet wegvallen. Er is nu een SV-adapter op de markt die het compleet vervangen van het armatuur overbodig maakt.

Het verschil tussen de T8 en de T5 zit niet alleen in de maat. De T5 buis is korter en smaller. Er zit 80% minder kwik en fosfor in de T5 buizen en de T5 flikkert niet bij aanzetten. Daarnaast is de levensduur van de T5 zo’n 24.000 branduren en de T8 slechts 10.000.

Eenvoudige installatie

Door het plaatsen van de SV adapter zorgt voor uitschakeling van alle ‘ballast’: spoel, voorschakelapparaat en eventuele starter. De adapters beschikken ook over een End of Life Detection (EOL). Dit zorgt ervoor dat de lamp wordt uitgeschakeld aan het einde van zijn levensduur, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen. De SV T5 adapter word eenvoudig geplaatst in de huidige T8 armatuur. In de SV adapter wordt de T5 buis geplaatst. SV adapters kunnen toegepast worden in armaturen voorzien van een starter, maar ook in armaturen voorzien van een elektronisch voorschakelapparaat. De SV adapter is volledig gecertificeerd voor de Europese markt.

Voorbeeld van T5 besparingen

Een automobielbedrijf heeft door het plaatsen van de SV adapter met T5 buizen, het stroomverbruik en de CO2-uitstoot in haar werkplaatsen en magazijnen met meer dan 50% verminderd. Het automobielbedrijf realiseert deze verlaging door de oude T8 tl-verlichting te vervangen door innovatieve verlichting. Een besparing van 50% op licht-stroomkosten, de CO2-uitstoot is met 50% gereduceerd en de lichtkwaliteit is verbeterd. De terugverdientijd kan in twee jaar worden gerealiseerd.