Om vast te stellen dat energetische maatregelen na een NOM-renovatie ook inderdaad het gewenste effect hebben is objectieve monitoring nodig. De bedrijven Watch-E en TMX zijn als een van de eerste in deze markt gedoken en hebben samen een integraal monitoringconcept voor NOM/EPV-woningen ontwikkeld. Het wordt onder de naam Mijnenergiebundel aan corporaties, aannemers en installateurs aangeboden. Inmiddels zijn er al honderden woningen door het hele land voorzien van het monitoringconcept.
Beveiligd
Het hart van het systeem is de gateway, de EMX400. De gateway verzamelt – afhankelijk van de configuratie- met zes tot tien sensoren alle data van de energiestromen zoals, pv-panelen, slimme meter, omvormer, het energiegebruik van warmtepomp en balansventilatie binnen, informatie van de warmtemeter, de watermeter en het warme tapwater. Deze privacygevoelige gegevens zijn strikt beveiligd en worden vervolgens draadloos verzonden naar een database waarna Watch-E deze data verder verwerkt.
Het monitoringsysteem is na een aantal pilotprojecten doorontwikkeld en inmiddels uitgegroeid tot een Plug&Play-systeem. ‘We leveren voor de woning een pakket dat helemaal geconfigureerd is op de specificaties van die woning,’ vertelt Peter-Paul Kuipers, directeur van TMX. ‘Er zit een helder schema en duidelijke montage-instructie bij. Alle componenten hebben we vooraf getest en we hebben de instellingen al aangepast zodat het versturen van de data probleemloos verloopt. Alles is erop gericht dat de installateur geen fouten kan maken en snel kan werken.’
Daarnaast biedt TMX de installateurs als zij daar prijs op stellen ook ondersteuning aan bij het eerste project waar het concept wordt toegepast. Een adviseur van TMX draait in dat geval een dag mee met een installatieploeg, legt de monteurs uit hoe te handelen en zorgt ervoor het monitoringsysteem in een reeks woningen aan het eind van die dag operationeel is.
Bewonersdashboard
Watch-E, ontwikkelaar van Mijnenergiebundel levert de software in de vorm van een bewonersdashboard en een beheerdersplatform voor de verhuurder. Los van de EPV-verplichting om de prestaties te monitoren betekent de toepassing dat bewoners worden gestimuleerd het juiste, energiebesparende gedrag te vertonen. Bijvoorbeeld om te wassen op momenten dat de opbrengst van de pv-panelen optimaal is of om te leren wat de meest efficiënte manier is om de warmtepomp te gebruiken. ‘Het is eigenlijk een extra service voor de huurder,’ vertelt Barbera van der Hoek van Watch-E. ‘Bewoners krijgen dit systeem in de schoot geworpen. Als ze er niks mee willen, hoeven ze hoeven er ook niet naar om te kijken. Onze visie is dat de huurders dezelfde informatie moeten kunnen lezen als die wordt verstuurd naar de garantiepartij. Daarin onderscheiden we ons echt van andere aanbieders.’