Sustainer Homes: energieneutraal wonen in omgebouwde zeecontainer

Erik op 17 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Een zeecontainer ombouwen tot woning en die volledig laten draaien op duurzame energie. Als aan Eneco ligt wordt dat de toekomst. Het energiebedrijf heeft maar gelijk zo’n Sustainer Home aangeschaft en is bovendien een samenwerking aangegaan met de ontwikkelaars van het energieneutrale onderkomen.

Sustainer Homes zijn zelfvoorzienende woningen van dertig vierkante meter, zonder een aansluiting op gas, water of licht. De huizen zijn uitgerust met zestien zonnepanelen, waarvan acht hybridepanelen. Laatstgenoemde slaan, naast licht, ook warmte van de zon op en staan in verbinding met een warmtepomp. Deze pomp voorziet in warm water, verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Daarnaast zijn de Sustainer Homes ook nog uitgerust met twee windmolentjes, die ervoor zorgen dat er in tijden van weinig zonlicht ook voldoende energie is.

Off-grid droomhuis

Online platform Elektrotechniek365.nl had onlangs een interview met Gert van Vugt, CEO van Sustainer Homes. Hij vertelde hoe het idee ontstond om van een zeecontainer een volledig energieneutrale woning te maken. “We dachten na over hoe ons eigen droomhuis eruit zou moeten zien. Dat werd een flexibel, duurzaam en betaalbaar huis dat je als bewoner onafhankelijk maakt en niet met een zware hypotheek opzadelt. We dachten eerst aan een vrachtwagen, maar met een tweedehands, off-grid zeecontainer viel eigenlijk alleen op z’n plek.”

Toekomstplannen

Het eerste Sustainer Home draait inmiddels en wordt gebruikt als kantoor. Het komende half jaar wordt het gebouw samen met Eneco uitvoerig getest. Over volgende stappen is ook alvast nagedacht. “We willen de Sustainer Homes graag inzetten in het toerisme, als bed & breakfast”, aldus Vugt. “Ook kunnen de Sustainer Homes dienen als starterwoningen. Braakliggende, ongebruikte terreinen in steden kunnen dan bijvoorbeeld benut worden door de woningen daar neer te zetten.”

Gerelateerde artikelen