Superbatterij laat overtollige elektriciteit niet verloren gaan

Erik op 4 juli 2017 | 2 minuten leestijd
Stel je een dag met veel wind voor. Mooi voor het opwekken van energie door middel van windmolens, zou je denken. Jammer genoeg is dat in de praktijk anders. Wanneer er veel wind is en de molens volop draaien, gaat veel energie toch verloren omdat het elektriciteitsnet het niet aan kan. Dat probleem wordt nu opgelost door batterijen uit auto’s van BMW te koppelen, ontstaat een, door Alfen ontwikkeld, mega energie-opslagsysteem bij het Prinses Alexia Windpark van Nuon in Zeewolde.

Wanneer er een elektriciteitsoverschot ontstaat, zorgt het nieuwe systeem voor de opslag van de stroom. De stroom kan worden gebruikt voor de momenten dat de wind is gaan liggen en er eigenlijk elektriciteit uit het net moet worden gehaald. Het park is door Nuon als duurzame investering aangelegd. “Het is natuurlijk zonde deze stroom niet te benutten. ‘Use it or lose it’ was altijd het duivelse dilemma bij duurzame energiebronnen als zon en wind”, legt Alfen uit in een persbericht.

LEES OOK: Windpark kan elektriciteit opslaan

Opvangen van pieken

Het mega opslagsysteem dat het bedrijf heeft ontwikkeld, gaat de pieken in de productie van duurzame energie opvangen en reguleren. Het gebruik van duurzame energie moet op die manier steeds beter worden afgestemd.

BMW en Nuon

Het nieuwe systeem met de superbatterij van Alfen is samen met BMW en Nuon ontwikkeld en is inmiddels in gebruik genomen. “Het systeem wordt de komende tijd uitgebreid tot 12 megawatt waarmee dit het grootste opslagproject in Nederland wordt. Dit is het tweede project in korte tijd dat energieopslag koppelt aan een windpark. In mei dit jaar realiseerde Alfen een 1 megawatt opslagsysteem gekoppeld aan windpark Giessenwind bij Giessenburg.”

Gerelateerde artikelen