Wat beide applicaties gemeen hebben, is dat ze de potentie van zonne-energie weergeven. Zonatlas toont voor elk dakvlak binnen een gemeente of provincie de geschiktheid voor de opwekking van zonne-energie. Door het combineren van weerdata, de invallende zonnestraling, de hellingshoek van de daken en de schaduwsituatie is een zeer nauwkeurige indicatie van de geschiktheid van de dakvlakken voor zonne-energieopwekking te geven. Voor elk dag is zelfs de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen doorgerekend.
Sunroof
Ook Google’s Sunroof laat zien hoeveel geld woningbezitters kunnen besparen met de aanleg van zonnepanelen. Gebruikers voeren hun adresgegevens in en Sunroof laat niet alleen die besparing zien, maar geeft ook advies aan de hand van het aantal berekende zonuren die het dak in kwestie jaarlijks krijgt én de ruimte die op het dak beschikbaar is. De service houdt daarin rekening met schaduw, ligging van de woning ten opzichte van de zon en lokale weersomstandigheden.
“Wij geloven enorm in duurzame energie en Sunroof kan bijdragen aan de ontwikkeling hiervan”, zegt Barry Fischer, woordvoerder van Google, tegenover GreenTechMedia. “We zijn er blij mee dat we Google Earth en de bijbehorende klimaatdata, luchtfoto’s en andere gegevens kunnen gebruiken om dit project te realiseren.”
Toekomst
Op Zonatlas is het potentieel van alle Nederlandse daken ondergebracht. Project Sunroof is nog niet zo ver. Inmiddels is een pilot gestart in een aantal delen van de Verenigde Staten. Inwoners van steden als San Fransisco en Boston kunnen al wel uitvogelen wat hun mogelijkheden zijn met betrekking tot zonnepanelen. Het is de bedoeling dat de tool zo snel mogelijk in de hele VS te gebruiken is en – op langere termijn – ook wereldwijd.