‘Straling Smart Highway is ongevaarlijk’

Erik op 19 juni 2015 | 2 minuten leestijd
Het lijkt haast alsof de hele wereld om ons heen langzaam ‘slim’ wordt. Er zijn inmiddels slimme thermostaten, batterijen, meters, woningen én wegen. Zo is er sinds kort een Smart Highway: een slimme snelweg. Naast enthousiasme klinkt er ook wat terughoudendheid, want is deze weg vol straling wel zo veilig?

De gemeente Oss heeft er al een en nu moet Helmond er binnenkort ook aan geloven: een slimme (snel)weg. Daan Roosegaarde van Studio Roosegaarde en ontwerper van de Smart Highway, is op dit moment druk bezig met het bedenken van een concept voor de Brabantse stad. Gezien de eerdere variant in Oss, zal ook deze Smart Highway ongetwijfeld vol zitten met allerlei technische snufjes als glow in-the-dark belijning, oplichtende verf en inductie, die elektrische auto’s kan opladen tijdens het rijden.

Lage frequenties

Vooral die laatste functie baart mensen soms wat zorgen, want zorgt de straling die nodig is om elektrische auto’s op te laden, niet voor onveilige situaties?  Sommigen zijn dan ook bezorgd over wat deze inductie voor onze gezondheid betekent. Volgens professor P. Bauer van TU Delft, gespecialiseerd in ‘de techniek van rijdend laden’, hoeven we ons geen zorgen te maken. “De frequenties die gebruikt worden voor inductief laden zijn met 100 KHz laag en daarmee onschadelijk voor het menselijk lichaam. Bovendien is het elektromagnetisch veld bij de bijrijder zodanig zwak dat het voldoet aan alle normen. Het interieur van de auto is daarnaast ook compleet afgeschermd.”

Uitgebreide testen

Ook Studio Roosegaarde stelt gerust. “Wij testen de Smart Highway concepten uitgebreid voordat wij deze toepassen op de openbare weg”, laat Jamaica den Heijer van de ontwerpstudio weten. “We werken samen met overheden en provincies die ons strikte eisen stellen waar een concept aan moet voldoen, en door de jarenlange ervaring met de openbare weg van bouwbedrijf Heijmans, kunnen wij stellen dat alle projecten en weg-toepassingen veilig zijn bevonden voor mens, maar ook voor flora en fauna.”

Foto: Studio Roosegaarde & Heijmans

 

Gerelateerde artikelen