Er kan heel wat loos zijn in de meterkast en defecten leiden gemakkelijk tot (over)verhitting. De contacten van schakelaars kunnen verouderd zijn, eindgroepen te zwaar belast, verbindingen kunnen in de loop van de jaren slecht geworden zijn, net als kabellassen en transmissies. Er kan door problemen in de meterkast zoveel warmte worden gegenereerd, dat er kortsluiting kan ontstaan. Maar als het goed is springt er in dat geval onmiddellijk een zekering of slaat de aardlekschakelaar eruit. Het acute gevaar is dan geweken, maar dan moet nog wel worden vastgesteld waardoor de kortsluiting is ontstaan.
Overbelasting
Als de capaciteit van het stroomnet na een aantal uitbreidingen niet meer voldoende is, is er sprake van overbelasting. Dat is verraderlijk omdat het niet zichtbaar is, en het kan soms lang duren voordat het opgemerkt wordt. Overbelasting kan op termijn voor kortsluiting zorgen en het is daarom belangrijk om het te kunnen signaleren vóórdat er een calamiteit ontstaat. Dat kan door middel van een thermografische meting. Eventuele onzichtbare knelpunten komen dan aan het licht. Elektrotechnische installateurs zullen in de loop van de tijd steeds meer vraag naar dergelijke inspecties krijgen.
Levensduur
Nog een gevolg van hitte in de meterkast is dat de levensduur van de componenten ervan achteruit gaat. Over het algemeen wordt aangehouden dat de gemiddelde temperatuur waarbij componenten optimaal werken zo’n 20 ºC is. Stijgt die temperatuur met 10 graden tot 30 ºC, dan halveert dat de levensduur. Dat komt omdat de bestanddelen in geïntegreerde schakelingen niet goed tegen hitte kunnen. Schakelingen kunnen daardoor uitvallen, maar het kan ook zijn dat het schakelpunt door de hoge temperatuur verandert. Een toestel kan daardoor te laat of te vroeg uitschakelen, en ook dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Elektrische componenten in een schakelkast genereren sowieso al heel wat warmte; de extreme zomerhitte draagt nog eens extra bij aan warmteontwikkeling
Ondergrondse stroomkabels
Ook onder de grond deden zich tijdens de verschillende hete periodes van de afgelopen drie jaar problemen voor. Liander kreeg te maken met een flink aantal stroomstoringen want ook de verbindingen waarmee veel oude ondergrondse stroomkabels aan elkaar zijn geknoopt, kunnen niet goed tegen de warmte. Met name in Amsterdam liggen nog veel zwakke koppelingen in de grond, maar het is lastig om ze op basis van tekeningen van zo’n halve eeuw geleden op te sporen. Naar aanleidingen van storingen is een aantal kabels inmiddels vernieuwd. Afgelopen zomer was Liander erop voorbereid en kon snel een monteur met de juiste materialen op een melding afsturen. Maar ook hier dus: hitte kan voor problemen in de stroomvoorziening zorgen. Al met al dus is het dus echt wel iets om rekening mee te houden.