​‘Stop importheffingen op Chinese zonnepanelen’

Casper op 6 juli 2016 | 1 minuut leestijd
Maar liefst 34 Europese brancheverenigingen, waaronder Uneto-VNI en Cleantech Holland, willen dat de Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen per direct stoppen.

“De maatregelen zijn al 3 jaar van kracht en hebben geen wezenlijk voordeel voor de Europese solar industrie opgeleverd. We hebben behoefte aan een betere en meer specifiek aanpak om Europese zonnecel- en zonnepanelenfabrikanten te ondersteunen’‘, zegt James Watson van SolarPower Europe.

In een brief aan commissaris Malmström spraken de 34 organisaties zich uit tegen de importheffingen: ‘Wij geloven dat de minimumimportprijs (MIP), de anti-dumpings- en anti-subsidiemaatregelen per direct beëindigd moeten worden. Dit omdat de maatregelen onvoorziene negatieve gevolgen hebben voor de gehele Europese zonne-energiewaardeketen en de uitrol van zonne-energie in Europa.’

Prijs zonne-energie stijgt

In de brief stelt men dat de importheffingen een gezonde uitrol van zonne-energie in Europa in de weg staat. Waar wereldwijd de prijs van zonne-energie daalt, is in Europa juist het tegenovergestelde het geval. ‘Dit dient niet het belang van de Europese Unie als het gaat om duurzame energie’, aldus de organisaties in de brief.