Stop de ontgroening in de TI-branche

Erik op 17 september 2014 | 3 minuten leestijd
Nu de zomervakantie is afgelopen, hebben veel studenten de ontgroeningsperiode alweer achter de rug. De TI-branche kampt echter nog steeds met het probleem van ontgroening; er komen te weinig technisch geschoolde jongeren op de arbeidsmarkt. Hoe komt dit en hoe roepen we de ontgroening een halt toe?

De ontgroening in de technische installatiebranche wordt onder andere veroorzaakt door de volgende factoren:

  • Na de Tweede Wereldoorlog, zo tussen 1945 en 1965, werden er relatief veel kinderen geboren, de zogenaamde ‘babyboomgeneratie’. Van 1965 tot 1985 waren er dan ook volop jonge arbeidskrachten. Velen van hen zijn ondertussen met pensioen, anderen zullen spoedig volgen. De babyboomgeneratie zélf kreeg in verhouding veel minder kinderen. De ontgroening is dus voor een deel te wijten aan de veranderde bevolkingsopbouw; er zijn op dit moment nu eenmaal veel ouderen en minder jongeren in Nederland.
  • Steeds minder scholieren kiezen voor een technische (vmbo-)opleiding. Dit geldt nog eens extra voor de studierichting Technische Installatie. Het aantal gediplomeerden in deze richting daalde de afgelopen 10 jaar met bijna 40%.
  • Er is een ernstig tekort aan stage- en leerwerkplekken bij bedrijven. Als gevolg van de economische crisis hebben bedrijven onvoldoende geld om mensen op te leiden. Vooral technisch geschoolde mbo hbo’ers zijn hier de dupe van; zij kunnen hun opleiding mogelijk niet afmaken en dreigen dan werkloos te worden.
  • Maar liefst 50% van alle jongeren die wél in de installatietechniek gaan werken, kiezen binnen vier jaar alweer voor een andere branche.

Maatregelen

Aan de huidige bevolkingsopbouw valt weinig te doen. We zouden kunnen proberen om jonge medewerkers uit het buitenland aan te trekken, maar dat zou ten koste gaan van Nederlandse jongeren die graag in de TI willen werken.
Als er te weinig vmbo-TI afgestudeerden zijn, loont het de moeite om ook vmbo’ers uit andere (technische) richtingen te motiveren om voor een mbo-opleiding in de TI te kiezen. Mbo-opleidingen doen er dus goed aan om niet te strenge eisen te hanteren met betrekking tot de vooropleiding. Zolang de vmbo’er interesse in de TI heeft, gemotiveerd en sociaal vaardig is, kan hij of zij in vier jaar nog volop leren om een uitstekende installatieprof te worden.

Het kabinet zou meer moeten investeren in het creëren van voldoende stage- en leerwerkplekken. Jongeren moeten immers de kans krijgen om praktische ervaring op te doen en om hun opleiding af te maken.
Werkgevers kunnen wellicht meer doen om goede jonge krachten binnen de branche te houden. Denk hierbij aan gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden en aanblijfbonussen.

Heeft u een goed idee om meer jongeren enthousiast te maken voor de TI-branche? Of heeft uw bedrijf misschien al maatregelen getroffen om jonge werknemers binnen te halen én te houden? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen