Stooktraining moet overlast houtrook verminderen

Casper op 4 november 2015 | 3 minuten leestijd
Eigenaren van een houtkachel realiseren zich vaak niet dat zij overlast veroorzaken. Deze onwetendheid is volgens brancheorganisatie Het Sfeerverwarmingsgilde (SVG) de belangrijkste oorzaak van overlast door houtrook. Om consumenten bewust te maken van hun stookgedrag, pleit de SVG voor stooktrainingen waar ze leren om zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor de omgeving.

De houtkachel ligt weer onder vuur nadat de GGD vorige week bekend maakte dat rook van houtkachels schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De GGD pleit voor strengere regels om overlast door houtrook aan te pakken. Er zijn volgens de GGD verschillende maatregelen denkbaar. Zo kan stoken verboden worden bij ongunstige weersomstandigheden als mist of windstil weer en kan er bovendien een meetsysteem worden ontwikkeld waarmee overlast door houtrook vastgesteld wordt.

Stooktrainingen

Het Sfeerverwarmingsgilde komt met een andere oplossing: scholing voor eigenaren van een houtkachel. Volgens het Sfeerverwarmingsgilde is de belangrijkste oorzaak van overlast door houtrook verkeerd stookgedrag. “Hout stoken moet je leren”, aldus Gert Kooij, voorzitter van de SVG. “We willen als branche de stoker bewust maken van zijn verantwoordelijkheid in de bebouwde omgeving.” Dat doet de brancheorganisatie door bij ruim 60 SVG-detaillisten verspreid door het hele land stooktrainingen voor consumenten te organiseren.  

“Wij streven het juist stoken van hout zonder overlast na”, benadrukt Kooij. “Daarbij zijn vier pijlers van belang: het type brandstof, het toestel, een juiste installatie en het gedrag van de stoker zelf. Dus: hoe stook ik, waarmee, wanneer wel en wanneer niet?” Erkende installatiebedrijven leren particuliere stokers tijdens individuele trainingen hoe ze kunnen genieten van hun houtgestookte haard of kachel zonder hinder te veroorzaken voor hun omgeving.

Stookalert

Een andere troef in de strijd tegen overlast van houtrook is het zogeheten Stookalert, dat aangeeft of het verantwoord is de houtkachel aan te zetten. “Code groen betekent dat er veilig gestookt kan worden, bij code oranje is er sprake van mist of weinig wind en kan het voor de stoker verstandig zijn even te wachten met het vuur aan te steken om zo de buren niet met rook- of geuroverlast op te zadelen.” Stookalert is te vinden op de websites van diverse gemeenten en op die van het Sfeerverwarmingsgilde.

Juiste installatie

Ook de juiste installatie van een kachel of haard is van groot belang, benadrukt Gert Kooij. “Zonder installatie door een erkende vakman voldoet een toestel vaak niet aan de gestelde eisen, behaalt het mogelijk niet zijn rendement en is er een vergroot risico op overlast, brand of koolmonoxidevergiftiging. Het beste is een houtgestookte kachel of haard aan te schaffen bij een specialist.”