Stijgende omzet vraagt om ander businessplan

Erik op 8 juli 2015 | 2 minuten leestijd
De installatiebranche groeit weer. Dat onderschrijft ook het Economisch Bureau van ING. Tegelijkertijd komen de economen van de ING ook met goede raad. Om de prijsdruk en overcapaciteit het hoofd te bieden, is het voor installatiebedrijven slim om het businessplan eens goed onder de loep te nemen en zo nodig wat bij te schaven.

Na een aantal jaren van omzetdaling, zit de installatiesector weer in de lift. De orderportefeuille is het afgelopen half jaar toegenomen en de meeste bedrijven verwachten een stijging van de omzet. Dat blijkt onder meer uit cijfers van de Monitor Bouwketen Voorjaar 2015. Ook het Economisch Bureau van ING ziet de omzet van de installatiebranche in 2015 verder stijgen.  Vooral installatiebedrijven die afhankelijk zijn van de woningbouw, kunnen volgens ING rekenen op een omzetstijging.

Stijging van de installatiequote

Volgens de economen van ING neemt het belang van de installatiebranche in de bouwketen snel toe. De installatiequote, het aandeel van de installatiebranche in de totale bouwsom, ligt nu ongeveer op twintig procent. Dit percentage stijgt onder andere doordat installaties vaker vervangen worden en trends als domotica en energiebesparing belangrijker worden. Ook een toename van herbestemmingen van kantoorgebouwen, zorgt voor een stijging van het installatiewerk.

Nieuwe businessmodellen

Tegelijkertijd met dit fijne vooruitzicht komt het Economisch Bureau van ING ook met goede raad. De economen van ING signaleren dat de installatiebranche behoefte heeft aan nieuwe businessmodellen. Installateurs moeten zich volgens de economen meer richten op totaaloplossingen, prestatiegericht onderhoud, klantbeleving en co-creatie. ‘Uurtje factuurtje’ maakt plaats voor abonnementsmodellen en nieuwe samenwerkingsverbanden met bedrijven buiten de traditionele bouwkolom ontstaan.

Gerelateerde artikelen