Sterke zonkracht voordelig voor snelle pv-inspectie met drones

Casper op 6 augustus 2018 | 3 minuten leestijd
De hoge zonkracht van de laatste maanden blijkt perfect uit te pakken voor drones die defecte zonnepanelen moeten zien te vinden. Het sterke zonlicht zorgt ervoor dat er meer energie door de zonnecellen stroomt. Het wordt dan sneller duidelijk waar iets hapert.

Drones komen – met de zonkracht die nu al bijna twee maanden aanhoudt – de installatiesector goed van pas bij de inspectie van zonnepanelen op daken. Met een warmtebeeldcamera is snel te zien welke zonnepanelen defecten vertonen. Het is een makkelijke en kostenbesparende werkwijze. Het bewijs daarvoor wordt bij onze zuiderburen geleverd. In Vlaanderen zet Eneco België sinds vorig jaar drones in om de werking van haar zonnestroominstallaties te controleren.

Eneco beschikt in België over 260.000 pv-panelen, verdeeld over zo’n 215 installaties. Waar Eneco voorheen gemiddeld twee dagen deed over een check, duurt het nu tot één uur om een kapot zonnepaneel te vinden. Volgens Eneco-woordvoerder Stefanie Vande Kerckhove is de proef goed bevallen. Het energiebedrijf heeft afgelopen jaar twee derde van haar pv-bezit met een drone geïnspecteerd. Volgend jaar moet dat volgens haar 100 procent worden.
Via de controles wil Eneco het rendement en de levensduur van haar zonnepanelen verhogen. DARPAS – de Nederlandse branchevereniging voor onbemande vliegtuigen, helikopters en multirotors stelde vorig jaar nog dat de inzet van drones de standaard worden voor het inspecteren van pv-systemen.

Warmtebeeldcamera’s

Eneco werkt samen met Sitemark uit Leuven die de drone-diensten levert. Het bedrijf vliegt met drones die zijn uitgerust met warmtebeeldcamera’s die de temperatuur van de zonnepanelen in beeld brengt. Op die manier kan worden vastgesteld waar de zonne-energie niet goed doorstroomt. 

De methode is volgens Sitemark minder arbeidsintensief voor parkeigenaren van pv-parken en ook effectiever. Tot nu toe moesten we inspecteurs op het dak sturen en hen paneel per paneel een warmtefoto laten maken. Dat was erg tijdrovend en voor de veiligheid niet altijd mogelijk. Dankzij de drones zijn de beelden veel gemakkelijker te analyseren en veel beter te vergelijken: in plaats van twee dagen manuele inspectie volstaat nu een vlucht van 1 uur om alle informatie te hebben. 

Rendementsverlies

Zonnepanelen sturen weliswaar autonoom data naar de eigenaar, maar dat gebeurt per cluster van panelen. Een klein rendementsverlies vormt dan vaak geen reden voor een extra gangbare inspectie omdat de kosten uit de hand kunnen lopen als het ene paneel dat disfunctioneert niet snel kan worden gevonden. Bij de warmtebeelden die met drones worden gemaakt, wordt snel duidelijk welk paneel precies kapot is en gerepareerd of vervangen moet worden.

Sitemark is sinds haar oprichting twee jaar geleden snel gegroeid. Het bedrijf controleert inmiddels wereldwijd zo’n duizend zonneparken. Ze werken daarbij samen met internationale dronepiloten. Het bedrijf is ook in Nederland actief. Op dit moment maakt alleen Eneco België gebruik van drones, maar volgens woordvoerder Edwin van de Haar van Eneco Nederland overweegt het energiebedrijf op basis van de ervaringen van Eneco Solar België in de toekomst drones ook in te zetten voor haar grotere parken in Nederland.