​Stekker helpt bij gemak en energie besparen

Erik op 14 september 2016 | 2 minuten leestijd
Je lampen uitzetten zonder naar de schakelaar te hoeven lopen. Ideaal voor als je al helemaal gesetteld bent in je bed. Dat is ook de gedachte geweest van elektrotechniekstudent Tim Beckers. Hij ontwikkelde een slimme stekker: Aucasi.

De stekker is niet alleen ontwikkeld om consumenten meer gemak te bieden. De ontwikkelaar wil ook bijdragen aan de veiligheid in huis en energie besparing. De stekker kan dit doen door het gebruik van configureerde regels. Simpelweg komt het er op neer dat de gebruikers de stekker in het stopcontact steken en door middel van een app verschillende regels instelt. De stekker is verbonden met de wifi en kan bijvoorbeeld zo ingesteld worden dat een lamp aangaat als er beweging in de kamer wordt waargenomen of de lamp kan gepland aangaan als er niemand thuis is om mogelijke inbrekers op een dwaalspoor te zetten. Ook wordt er een waarschuwing gestuurd als de eigenaar niet thuis is huis is en er wordt toch beweging gedetecteerd. 

Energiebesparing door sluipverbruikers

Apparaten die op stand-by staan, verbruiken ook stroom. Het nieuwe product kan daarbij helpen door apparaten die een stand-by functie hebben, volledig uit te schakelen als deze niet worden gebruikt. Zeker als er veel producten zijn, kan dit enkele tientallen euro’s per jaar besparen.

Productie stekkers door crowdfunding

De ontwikkelaars streven er naar om het nieuwe product in de zomer van 2017 op de markt te brengen. De startup wil met crowdfunding 165.000 euro ophalen voor het produceren van het nieuwe product. 

Gerelateerde artikelen