​Stekerbaar installeren minimaliseert faalkosten

Erik op 12 december 2016 | 3 minuten leestijd
Stekerbaar installeren rukt steeds verder op in de bouwpraktijk. Het installatiesysteem bespaart tijd en geld omdat de montage sneller en eenvoudiger is. Bovendien zijn de faalkosten lager dan bij de traditionele manier van installeren.

Zowel in nieuwbouw als bij renovatie komt stekerbaar installeren steeds vaker in beeld. Feitelijk wordt een plug&play elektrische infrastructuur gecreëerd die snel is aan te leggen en eenvoudig uit te breiden. Alle verbindingen in een stekerbare installatie  hebben een kleurcodering en een onverwisselbare aansluiting waardoor fouten maken bijna onmogelijk is. In plaats van lasdozen worden in een stekerbare elektrische installatie koppelstukken gebruikt.

De werkwijze biedt zowel in de utiliteit als de woningbouw alle mogelijkheden om installaties tot in detail te ontwerpen en te prefabriceren. Op de bouwplaats is het dan eigenlijk alleen nog een kwestie van koppelen en inbedrijfstellen van de installatie. De bouwkundig aannemer en technisch installateur hoeven niet meer op elkaar te wachten. Inmiddels leveren tal van fabrikanten stekerbare systemen.

Inbouwdiepte

In de installatiewereld is overigens wel een enkel kritiekpuntje hoorbaar. Dat betreft met name de inbouwdiepte van de systemen die wat groter is dan die van de traditionele systemen. Ook is het soms lastig om de stugge kabels in de juiste positie te brengen. Dat zou op te lossen zijn door de stekers net iets anders te positioneren. Sommigen wijzen op het risico van overbelasting door eindeloos doorlussen. Een beperking is ook nog dat verschillende merken volgens de norm niet op elkaar mogen worden aangesloten. De onderlinge spanning op de verbindingen van verschillende systemen zou niet gegarandeerd kunnen worden.

Potentiaalgebouw

Het bewijs dat het stekerbaar installeren daadwerkelijk vele voordelen met zich meebrengt, is opnieuw geleverd bij het Potentiaalgebouw van de TU/e in Eindhoven. Het gebouw waarin voorheen de faculteit Elektrotechniek was gevestigd is afgelopen jaar getransformeerd tot een woontoren met 430 woonstudio’s voor studenten. Het gebouw op de campus is nagenoeg zonder opleverpunten opgeleverd. Elektroservice Holland paste in het gebouw de hollewanddozen en stekerbare groepenkasten die door Attema werden geleverd. Samen met Hateha (JUNG schakelmateriaal) en de WAGO bekabeling vormt dit een plug-and-play oplossing voor de gehele installatie.

De belangrijkste voordelen van stekerbaar installeren:

  1. De eenvoud van installatie. Door de plug&play-opbouw van de systemen is het aanleggen van het systeem gemakkelijk aan te leren.
  2. Stekerbare systemen zijn drie tot tien keer sneller te installeren dan traditionele bekabeling. De installatie hoeft alleen nog maar in elkaar gestoken te worden. Er hoeft niets meer worden geknipt of gestript. De montagetijd kan daardoor met 60 tot 90 procent worden bekort.
  3. Bijkomend voordeel is dat de stekers niet verkeerd kunnen verbonden, waardoor de faalkosten aanzienlijk omlaag gaan. In de praktijk tot 90 procent.
  4. De flexibiliteit van stekerbare systemen is hoog. Het systeem is makkelijk aan te passen en uit te breiden: steker eruit, op een andere manier in elkaar steken en de uitbreiding of aanpassing is gerealiseerd.
  5. Het materiaal is herbruikbaar, dus bij een verbouwing of verhuizing kan alles worden meegenomen. 

Gerelateerde artikelen