Inmiddels verschijnen er verspreid door Nederland steeds meer nul-op-de-meter-woningen. Er worden nieuwbouwwoningen gebouwd die aan deze eisen voldoen, maar bestaande huizen worden ook omgebouwd tot energieneutrale woning.
De Bosboomstraat in Heerhugowaard met huizen uit de jaren ’60 en ‘70 is hier een voorbeeld van. De eerste paar rijtjeshuizen uit deze straat hebben hun transformatie inmiddels ondergaan. De woningen zijn maximaal geïsoleerd, hebben driedubbelglas en vele zonnepanelen – per woning 28 stuks – sieren de daken. Belangrijkste verandering is misschien wel dat de huizen geen meterkast meer hebben.
Een nul-op-de-meter woning is volledig energieneutraal en heeft dan ook geen energierekening meer. Sterker nog: de huizen wekken meer energie op dan dat ze verbruiken. Dit betekent niet alleen winst voor huiseigenaren, huurders, verhuurders en het milieu; maar ook voor installateurs. Voor hen ligt er een potentiële markt van 2,5 miljard euro in het verschiet.
Provincie Utrecht
De provincie Utrecht heeft zichzelf de ambitie gesteld om in 2020 vijftigduizend energieneutrale woningen te realiseren. Op woensdag 10 september is er op landgoed De Horst in Driebergen een bijeenkomst om deze plannen te bespreken. Centraal staat de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat in 2020 minstens 50.000 huishoudens in de regio geen energienota meer ontvangen en hoe boeken we samen de winst?