Steeds meer installateurs beginnen met BIM

Erik op 16 november 2016 | 5 minuten leestijd
BIM wint terrein in de installatiebranche, maar er is nog veel te doen. Op de BIM praktijkdag Installatie, die op 7 december zal plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, vinden installateurs en andere professionals praktijkvoorbeelden en inspiratie. Bij sprekers, maar ook bij elkaar. Wij spraken vast met vier van de deelnemers.

Timothy Lievendag werkt als BIM manager bij BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten. BAM is al geruime tijd geleden begonnen met BIM. Lievendag geeft aan dat BIM er al zes jaar prominent op de agenda staat; modelleren gebeurt bij het bedrijf al 10 jaar. “Wij hebben de visie in 2020 koploper te zijn in virtueel bouwen. We willen dus het proces optimaal insteken en opdrachtgevers het beste bieden”, aldus Lievendag.

Remco Iburg staat met zijn softwarebedrijf Prognotice op een andere plek in het BIM-proces, maar ook hij ziet er de voordelen van in: “Wij zitten midden in de installatiebusiness en zien hoe belangrijk het is om gegevens uit te wisselen.”

Johan Bredenbeek, bedrijfsleider bij ULC Installatietechniek, ziet ook heil in BIM vanwege de optimalisatie van processen. Bij ULC zijn ze er al ongeveer vijf jaar mee bezig. “Het is een ontwikkeling in de markt waar we toekomst in zien. Zaken als Virtual Reality en augmented reality zullen in de toekomst steeds meer gebruikt worden. Dat kan alleen als je de basis in een digitaal model hebt.”

Uitdagingen

Waar de uitdagingen vooral liggen volgens de BIM praktijkdag-deelnemers? Merijn Ingelse merkt dat er een uitdaging ligt bij de bewustwording van de interne organisatie. “BIM is een proces, een denkwijze. Dat vergt een andere manier van werken, en dus tijd en aandacht. Het is niet iets dat je zomaar kunt opleggen, zowel in de keten als in je bedrijf.”

Johan Bredenbeek benadrukt dat het erg belangrijk is om goede afspraken te maken. “Omschrijf samen met de opdrachtgever het einddoel, leg afspraken vast. Je moet met elkaar de handschoen oppakken”, aldus Bredenbeek. Timothy Lievendag ziet ook het grote belang van goede samenwerking: “Het is belangrijk om met partners aan tafel te gaan zitten. Hoe ziet hun proces er uit? Dat moet aansluiten op dat van ons en vice versa. We zijn samen verantwoordelijk, dus moeten bij elkaar in de keuken kijken.”

Terughoudendheid

Remco Iburg merkt dat er terughoudendheid is. De 3D-tekening wordt volgens hem in nieuwbouw al steeds vaker gebruikt, omdat men weet dat fouten voorkomen kunnen worden als alles van tevoren goed is uitgetekend. Het is echter nog niet zo gewoon in de bestaande bouw, en dat moet volgens Iburg anders. “Een 3D-tekening voor een bestaand gebouw is veel werk, en de voordelen lijken misschien nog niet duidelijk. In de onderhoudsfase is het delen van informatie volgens BIM erg zinvol. Wanneer er wordt uitgewisseld volgens het BIM-model weet de installateur in wat voor gebouw zal worden gewerkt en welke onderhoudsmaatregelen precies genomen moeten worden.”

Hoewel men nog terughoudend is als het gaat om de aanschaf van software om te BIM-men, ziet Iburg vooral kansen: “Een aantal jaar geleden was men gefocust op 3D-modelling, nu richten we ons meer op uitwisseling van gegevens. Het BIM-model is meer dan een tekening. Je hebt veel informatie over een gebouw, legt deze vast in een model en houdt hem bij. Door deze verschuiving van focus kunnen we met z’n allen een database van gebouwen maken die iedereen kan gebruiken.” En daar zijn we uiteindelijk allemaal mee geholpen. Bredenbeek onderschrijft dit: “Maar we moeten hier als branche samen met de opdrachtgevers wel standaard afspraken over maken.”

Lievendag geeft aan dat er ook kansen zijn door de gezamenlijke zoektocht naar standaarden. “We moeten ons sterk maken voor open standaarden en een uniforme objectenbibliotheek. Een zeer belangrijke ontwikkeling die gaande is, is de koppeling van de objectenbibliotheek met artikelen met classificatie ETIM-RT. Hiermee is de installatiebranche een voorbeeld voor de overige branches.”

BIM praktijkdag installatie

Op de BIM praktijkdag die op 7 december zal plaatsvinden, verwachten alle vier de heren inspirerende sessies. Ze verwachten ook kennis te delen en te sparren met anderen. Iburg: “Ik ben benieuwd in hoeverre de markt BIM nog steeds ziet als een 3D-tekening of dat we met elkaar kunnen kijken naar de andere voordelen van BIM-men.” Lievendag is al vaker aanwezig geweest bij een BIM praktijkdag. Hij vindt het belangrijk om te luisteren naar andere partijen, en is dan ook benieuwd naar hun ontwikkelingen en ervaringen: “Er valt veel van te leren door te praten over problemen, partijen lopen namelijk vaak tegen dezelfde dingen aan. Gezamenlijk zoeken naar oplossingen en standaarden zie je dus gelukkig ook steeds meer plaatsvinden.” Ook Ingelse is benieuwd naar de ervaringen van anderen. Hij komt proeven, netwerken en informatie vergaren. De BIM praktijkdag is volgens hem een goede graadmeter om te kijken hoe het in de branche staat met BIM.

Zowel Lievendag en Bredenbeek vinden het zinvol dat de BIM praktijkdag ditmaal draait om installatie. “Op een algemeen evenement zou het onderwerp installatie onder kunnen sneeuwen”, denkt Bredenbeek. “Installatietechniek is een klein onderdeel in de complete bouwketen, maar heeft een grote impact, vooral voor gebruikers. Het wordt zelfs steeds belangrijker in de bebouwde omgeving. Kennis delen over BIM en digitalisering in deze branche is belangrijk.”

Inschrijven BIM praktijkdag installatie

De BIM praktijkdag installatie vindt plaats op 7 december 2016 in Jaarbeurs in Utrecht. Je kunt je gemakkelijk online inschrijven.

Gerelateerde artikelen