Steeds gewoner: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen langs de wegen

Erik op 3 januari 2018 | 3 minuten leestijd
Het lijkt een steeds gewoner beeld te worden langs onze wegen. Geluidsschermen die ook energie leveren. Heijmans plaatste ze al eerder langs de A50 bij Uden. De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft deze week ook een geluidsscherm in gebruik genomen dat zonnestroom levert. De zonnecellen zijn in het glas van het scherm geïntegreerd. Het geluidsscherm staat langs de provinciale weg N470.

Het geluidsscherm langs de provinciale weg N470 bij Pijnacker is gebouwd door bouwbedrijf BAM Infra, met de verplichting dat het scherm tien jaar lang gemiddeld 30 MWh per jaar te levert. Daarvoor zitten in het 480 m lange geluidsscherm van 2,5 m hoog 76 secties met zonnecel-elementen met een totaal oppervlak van ongeveer 600 m2. Wethouder Melzer van Pijnacker is een trots man. ‘De energie wordt geleverd aan de wijk erachter waardoor bewoners dubbel profiteren van het scherm: minder geluid van de weg én groene stroom uit eigen wijk.’

Leveringsverplichting

Volgens een woordvoerder van BAM Infra is het aantal zonnecellen afgestemd op de leveringsverplichting. Het bijzondere van de zonnecellen is dat ze niet op of aan het geluidsscherm vast zitten, maar ín het glaswerk zijn geïntegreerd. Het scherm bestaat uit twee glasplaten met de cellen daartussen. Het ‘zonnegeluidsscherm’ werd samen met zonnepaneelbedrijf SXC Solar ontwikkeld.

Om de zonnecellen voldoende te beschermen gebruikte BAM Infra extra dikke glasplaten van 8 mm elk. De cellen zelf, geleverd door een Chinese fabrikant, zijn 0,1 mm dik. Het glas is in frames gebouwd door glasconstructiebedrijf Metaglas. Het scherm beschikt over een tweetal omvormers en is ter plekke aangesloten op het laagspanningsnet. De opbrengst van het geluidsscherm is ongeveer een derde van wat gewone op het zuiden gerichte zonnepanelen leveren. De cellen vooral aangewezen op diffuus licht. Langs de weg speelt vuilaanslag een rol. Komt er teveel aanslag op het scherm, dan presteren de zonnecellen minder. Voor een deel wordt die aanslag weggespoeld door de regen, daarnaast denkt BAM Infra aan een schoonmaakbeurt op gezette tijden.

‘Slechts het begin’

Regio-directeur van BAM Infra, Henk Post, denkt dat dit nog maar het begin is. ‘Over een paar jaar kunnen we ons niet voorstellen dat we vroeger geluidsschermen neerzetten zónder zonnecellen. Ze staan er toch, hebben een groot oppervlak en leveren direct schone energie op.’

Heijmans plaatst eerder al zonneschermen langs de A50 bij Uden. Na deze succesvolle pilot start de infratak van de onderneming begin volgend jaar met het project, Solar Highways. Bij dit tweede project betreft het 68 geluidschermen, eveneens met geïntegreerde, tweezijdige zonnepanelen. De werkzaamheden starten begin volgend jaar. Na voltooiing zal de energieopwekking en -levering achttien maanden lang worden bijgehouden om het project te evalueren.

Heijmans plaatst naast de 400 m met zonnecellen geïntegreerde geluidschermen nog eens 1,6 km aan gewone geluidschermen van 5 m hoogte langs de A50. De bovenste 4 m van de speciale, glazen geluidschermen bevatten daarbij zonnecellen. Opdrachtgevers Rijkswaterstaat (RWS), Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC) kozen voor de A50 omdat de geluidschermen hier toch al aangepast moeten worden en deze locatie qua lichtinval geschikt blijkt voor het project Solar Highways.

Gerelateerde artikelen