​Stedin wil nieuwbouwhuizen zonder gasaansluiting

Erik op 5 juli 2016 | 2 minuten leestijd
Als het aan netbeheerder Stedin ligt, worden nieuwbouwhuizen op termijn niet meer aangesloten op het gasnet. Het bedrijf vindt dit niet meer maatschappelijk verantwoord en zoekt liever naar alternatieven. Nieuw te bouwen huizen zouden energiezuinig moeten zijn en het ontbreken van een gasaansluiting zou de norm moeten zijn.

Stedin heeft al een nieuw project op het oog om de nieuwe manier van bouwen toe te passen. “De Utrechtse nieuwbouwwijk Haarrijn biedt een mooie kans om circa 650 energiezuinige en aardgasloze woningen te bouwen. De gemeente Utrecht onderzoekt wat haalbare alternatieven zijn voor aardgas en of het mogelijk is deze wijk zonder gasleidingen aan te leggen”, vertelt Stedin in een persbericht. Om de huizen zonder gasaansluiting op te leveren, is het noodzakelijk dat de wet wordt aangepast zodat de aansluitplicht vervalt. Huizen moeten nu verplicht worden aangesloten op het gasnet. “Voor Stedin gaat het om jaarlijks zo’n 10.000 aansluitingen en landelijk naar schatting bijna 40.000 aansluitingen. Daar zijn investeringen van zo’n € 100 miljoen per jaar mee gemoeid. Als alle woningen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn, zullen deze investeringen door de netbeheerders niet meer worden terugverdiend.”

Ook gemeenten hebben al te kennen gegeven op zoek te willen naar alternatieven

Mogelijkheden

Alternatieven zijn al voorhanden. “In Nederland zijn al verschillende nieuwbouwprojecten gerealiseerd met betaalbare, comfortabele woningen die worden verwarmd met een warmtepomp. Bouwen zonder gasketel kan dus allang en zou de nieuwe norm moeten worden”, aldus Stedin.   

Gerelateerde artikelen