Stedin verleidt zestienjarigen met belofte baan en rijbewijs

Erik op 23 juli 2019 | 3 minuten leestijd
Het is dringen rond de vijver van technisch personeel. Installatiebedrijven en netbeheerders halen alles uit de kast om in de personeelsvraag te kunnen voorzien. Naast zij-instromers en statushouders gaat Stedin nu ook jongeren vanaf zestien jaar opleiden in zijn eigen bedrijfsschool. In september beginnen de eerste twintig studenten, die een baan en een rijbewijs in het vooruitzicht zijn gesteld.

De netbeheerder krijgt het in de huidige arbeidsmarkt niet voor elkaar om voldoende ploegen op de been te brengen die de werkzaamheden binnen een redelijke termijn aan kunnen pakken; de werkvoorraad loopt op en dat heeft al meermalen ertoe geleid dat woningen niet op tijd kunnen worden opgeleverd. Installateurs en netbedrijven zitten met een nijpend personeelstekort. Een van de oplossingsstrategieën van netbeheerder Stedin is om zelf monteurs op te leiden. Hiervoor werd tot dusver vooral geworven binnen de eigen organisatie, onder zij-instromers en een klein beetje bij statushouders. Vanaf september worden, in samenwerking met ROC Techniek College Rotterdam, voor het eerst ook studenten vanaf zestien jaar aangenomen.

Lege visvijver

‘We merken dat onze visvijver van mogelijke monteurs steeds leger wordt’, zegt woordvoerder Lukas van Fessem van Stedin. ‘Dat betekent dat we op creatieve, innovatieve manieren ons arbeidsmarktpotentieel aan moeten boren. Om jongeren vroeg te betrekken hebben wij nu de mogelijkheid gecreëerd voor jongeren van zestien jaar om al bij ons aan de slag te gaan. De studenten die het eerste jaar aan de bedrijfsschool succesvol afronden, krijgen de mogelijkheid hun rijbewijs te halen. Na het behalen van het diploma volgt het aanbod van een baan.’
Stedin verstrekt sinds 2009 mbo-diploma’s en beschikt sinds 2014 over een bedrijfsschool. Eigen werknemers en statushouders zijn vooral opgeleid tot monteur; ook de jongeren gaan dit traject volgen. De meeste zij-instromers volgden een versneld traject van acht weken om slimmemetermonteur te worden. Recent maakte Stedin bekend dat er dit jaar 169 mbo-diploma’s op de school zijn behaald. Dat brengt het totaal sinds 2009 op zo’n 1.500.
De jongeren die in september aan de slag gaan, zijn onder meer op vmbo’s geworven. ‘Wij hebben scholen bezocht, presentaties gegeven en op beurzen gestaan’, zegt Van Fessem. ‘Ook hebben we geadverteerd op ons intranet om ouders die bij ons werken en jonge kinderen hebben te bereiken.’

Belangstelling

Ook andere netbeheerders hebben te kampen met een tekort aan monteurs en zoeken naar oplossingen daarvoor. Enexis kijkt met belangstelling naar het initiatief van Stedin. De netbeheerder neemt nu studenten aan vanaf achttien jaar en onderzoekt of dat ook kan worden uitgebreid naar zestien- en zeventienjarigen. Vanaf september biedt Enexis mbo-4-afgestudeerden een hbo- elektro-opleiding met minimumloon aan. 
Voor Alliander geldt min of meer hetzelfde. Een specifiek programma heeft Alliander nog niet. 

Gerelateerde artikelen