Rekening houdend met de energietransitie blijkt het vooral zaak om netten slimmer en flexibeler te maken. Op die manier kan altijd voldaan worden aan de vraag van klanten, maar is er ook voldoende flexibiliteit om zelf opgewekte energie terug te leveren aan het net.
Slimme meters
Stedin investeert momenteel al in verschillende lokale projecten. Denk hierbij aan het opslaan van duurzaam opgewekte energie in elektrische auto’s (Vehicle-to-Grid in Utrecht) en de all-electric woonwijk in Gorinchem.
In 2016 zal Stedin ongeveer 110 miljoen euro in regulier onderhoud investeren. Daarnaast is 400 miljoen euro vrijgemaakt voor het aanbieden van slimme meters. Dit wordt in verschillende gemeenten gecombineerd met projecten omtrent aanleg, vervanging en vernieuwing van het net. Denk hierbij aan vervanging van kabels en modernisering van (hoofd)verdeelstations. In de gemeenten Capelle aan den IJssel, Cromstrijen, Den Haag, De Ronde Venen, Dordrecht, Goeree-Overflakkee, Maassluis, Nissewaard, Rotterdam, Utrecht, Woerden, Zuidplas en Zwijndrecht vinden deze werkzaamheden in 2016 plaats.
Tot 2020 krijgen alle klanten van Stedin een slimme meter aangeboden. Onlangs bood Stedin een slimme meter aan bij de 500.000ste klant.
Lees ook: Stedin schoolt vakmensen om tot monteurs voor slimme meter.