Om een goede ketensamenwerking te kunnen garanderen, wordt het gebruik van standaarden in de bouw steeds meer een basisvoorwaarde. De bouwsector ziet zich voor de uitdaging geplaatst om de faalkosten terug te dringen. Daarnaast is er de noodzaak om de samenwerking tussen verschillende bij de bouw betrokken partijen een positieve impuls te geven. Opdrachtgevers komen tegenwoordig steeds vaker met een integrale vraag en verwachten hierop dan ook een integraal antwoord. Dit maakt de behoefte aan gedeelde standaarden groter. Om een integrale samenwerking door de keten heen mogelijk te maken, is een gezamenlijk erkende en begrepen taal in de vorm van standaarden een absolute vereiste.
Fusie Sales in de Bouw en ETIM Nederland
In het najaar van 2014 kwamen een aantal belangrijke spelers in de sector bij elkaar om hierover van gedachten te wisselen tijdens de derde ‘Sales in de Bouw en Installatie-Dag’. STABU, ETIM Nederland, GS1 Nederland en Sales in de Bouw gaven tijdens deze dag aan een stap verder te willen gaan dan enkel praten en daadwerkelijk samen aan de slag te willen. Een belangrijk bewijs van dit voornemen is het feit dat de stichtingen Sales in de Bouw en ETIM Nederland op 1 juli zijn gefuseerd. Dit is een wezenlijke stap in de richting van de toepassing van standaarden in de bouwkolom.
Automatisering en informatiemodellen
De automatisering neemt toe in de bouw en het gebruik van informatiemodellen als BIM wordt steeds vanzelfsprekender. Ook deze ontwikkelingen maken het creëren van standaarden in de bouw eerder een noodzaak dan een keuze. Zonder standaarden is een goede samenwerking in de toekomst waarschijnlijk niet eens meer mogelijk.
STABU is een belangrijke speler in de bouwsector als het gaat om standaarden. Sinds begin 2015 is er bijvoorbeeld STABU Bouwbreed. Deze standaard maakt het mogelijk dat in de bouw gebruikte producten alle ter zake doende informatie (kwalitatief, juridisch et cetera) meekrijgen en rechtstreeks gekoppeld zijn aan BIM-software.
Minder communicatiefouten, minder faalkosten
Een goede classificatie van producten zorgt voor een heldere communicatie. ETIM voorziet de sector daarom van een uniform (internationaal) classificatiemodel, waarmee technische producten effectief kunnen worden ingedeeld en beschreven. Toepassing van dit model zorgt voor een betere communicatie en dus voor lagere faalkosten. Ook de mogelijkheid om producten in de logistieke bouwketen te identificeren is van belang als het gaat om standaarden in de bouw. Daarnaast is de ketensamenwerking ook gebaat bij een uniforme manier van bestellen en factureren.
Als installatieprofessional hebt u zonder meer profijt van deze ontwikkelingen richting standaarden: u kunt efficiënter inkopen, krijgt minder te maken met faalkosten en werkt door het spreken van een gemeenschappelijke taal gemakkelijker samen met andere partijen. Bovendien leidt een integrale manier van werken tot de integrale oplossingen waar opdrachtgevers om vragen: een win-winsituatie, dus!