‘Standaard waterrecycling in alle huizen, dat zou mooi zijn’

Erik op 24 juni 2019 | 4 minuten leestijd
Een koelkast, oven of wasmachine zijn niet meer weg te denken uit onze standaard huisinrichting. Als het aan Arthus Valkieser ligt, is dat binnen twintig jaar ook het geval met de Hydraloop, een toestel dat douche-, bad- en wasmachinewater opvangt, reinigt en desinfecteert en dat tot 85 procent van het huishoudelijk water kan recyclen.

We moeten slimmer met water omgaan, vindt Arthur Valkieser, bedenker en producent van de Hydraloop. Een toestel voor waterrecycling waarmee hij al enkele awards in binnen- en buitenland binnensleepte. Wat betreft uiterlijk heeft hij wel wat weg van een designkoelkast, maar neemt slechts 0,27m2 vloeroppervlak in beslag. Het toestel reduceert het gemiddelde leidingwaterverbruik per persoon van 133 naar 74 liter. Dat gerecyclede water gaat naar de toiletspoeling, de wasmachine of de tuin. Dat leidt niet alleen tot een afname van leidingwater en lozing op het riool, maar het vermindert ook de CO2-uitstoot omdat in huis zuiniger kan worden verwarmd. De Hydraloop geeft namelijk restwarmte af in de woning. Per huishouden van vier personen scheelt dat uiteindelijk 476 kilo CO2 uitstoot per jaar, heeft Valkieser uit laten rekenen.

Voor de recycling van het water afkomstig van bad, douche en wasmachine maakt de Hydraloop gebruik van een niet eerder toegepaste combinatie van technieken. ‘Reguliere systemen gebruiken filters of membranen om het water te behandelen,’ vertelt Valkieser. ‘Maar die filters en membranen raken verstopt en de systemen hebben daardoor regelmatig onderhoud nodig. Ons systeem is onderscheidend doordat we zeep en andere vervuiling kunnen verwijderen zonder gebruik van een filter of membraan. En we bereiken toch de internationale normen voor een goede waterkwaliteit dankzij de gecombineerde inzet van zes verschillende technieken.’

Verschillende technieken

De eerste stap van recycling wordt gerealiseerd in een tank door de zwaardere verontreinigingen te laten bezinken en de lichtere boven te laten drijven. Het vuil dat naar de bodem zinkt wordt opgevangen, de drijvende verontreinigen verdwijnen over een skimrand. De zware en lichte bestanddelen worden daarna afgevoerd naar het riool. De overgebleven verontreinigingen worden vervolgens verwijderd door toevoeging van lucht in het water. De lucht vormt kleine belletjes die zich aan de opgeloste verontreiniging hechten waardoor de vervuiling begint op te drijven naar het wateroppervlak. Deze drijflaag kan dan ook weer over de skimrand naar de riolering worden geduwd.

De volgende reinigingsfase vindt plaats met schuimfractionering. In het water zitten nog zeep- en shampooresten die in combinatie met de lucht voor een schuimproductie zorgen. De verontreiniging die zich aan de wand van het luchtbelletje heeft gehecht, ‘reist’ met het schuim mee omhoog en verdwijnt ook weer over de skimrand naar het riool. Na deze fase volgt nog een biologische waterbehandeling. Het water is zeer zuurstofrijk en daarmee een ideaal milieu voor bacteriën die de verontreiniging opvreten. In circa vijf uur wordt het troebele afvalwater kraakhelder en voldoet aan de internationale normen voor grijs water. Daarna wordt het water nog door UV-licht gedesinfecteerd en afgevoerd naar de onderste tank, feitelijk de opslagtank. Vanuit deze tank worden de toiletten, tuin en wasmachines voorzien van schoon, gerecycled water. Het systeem reinigt zichzelf. Filters vervangen of reinigen is niet nodig.

Plug &Play

Op de site spreekt Valkieser van een plug&play-systeem waarvoor de gebruiker zo’n 3.000 euro moet betalen. Maar voordat de stekker in het contact kan moet er wel het nodige gebeurd zijn. De watertoevoer vanaf bad/douche en wasmachine naar de Hydraloop moet worden gerealiseerd. Ook moet er een drinkwaterleiding naar het toestel. Vervolgen moeten er toevoerleidingen komen voor het gerecyclede water tussen de Hydraloop en de toiletten, wasmachine en eventueel een opslagtank voor de tuin. Afgezien van de aanlegkosten die er nog bij komen, lijkt het systeem vooralsnog vooral kans te maken in nieuwbouwwoningen. Valkieser: ‘In de nieuwbouw is het inderdaad betrekkelijk eenvoudig om het leidingstelsel meteen mee te nemen. Er is maar een beperkte aanpassing in de woning nodig. Voor de bestaande bouw kan het lastiger worden. Als de wasmachine in de badkamer naast de Hydraloop staat, gaat het nog wel. Maar over het algemeen is een renovatie een goed moment om een Hydraloop te plaatsen.’

Besparing

Het Delftse bureau voor Energieprestatie-advies Epos heeft de energiebesparing in kaart gebracht die met een Hydraloop-toestel kan worden bereikt. Het toestel gebruikt 200 KwH/jaar, maar levert 600 KwH/jaar aan energie besparing terug. Dat is voor een deel te danken aan de warmteafgifte van het toestel. Daarnaast wordt in de woning veel minder leidingwater gebruikt, waardoor ook minder koude wordt geïmporteerd. Een derde besparing is te danken aan het feit dat de wasmachine water kan verwarmen van gemiddeld 20 °C in plaats van het veel koudere leidingwater.

Gerelateerde artikelen