Wat waarschijnlijk weinigen zullen weten, is dat Nederland mee aan de basis heeft gestaan van de brede toepassing van Wifi voor draadloos internet. Nederland heeft namelijk samen met het Verenigd Koninkrijk en Zweden in 1992 in de Europe Unie aangedrongen op vrijgave van de 2,4 GHz frequentie. Dat was zeven jaar nadat licentievrij gebruik van deze frequentieband internationaal werd toegestaan. Later is daar nog de 5GHz band bijgekomen. Toch heeft het nog tot 1997 geduurd voordat er een netwerkstandaard voor wireless LAN beschikbaar kwam: het 802.11 protocol. Om het geheugen even op te frissen: in 2003 vonden we het al heel wat dat we via deze frequentie 54 Mbps haalden. Een jaar later, 2004, kwamen de eerste PDA’s en telefoons met Wifi op de markt. Wat het protocol betreft, zitten we al bij 802.11ac – state of the art vandaag. Daarmee haal je in theorie maximaal 7 Gbs, in de praktijk zal de snelheid tussen de 1,7 en 2,5 Gbs liggen. Dat is nog altijd meer dan 30 keer sneller dan in het vorig decennium. En deskundigen verwachten dat de in de praktijk gemeten snelheid steeds meer zal opschuiven richting de 7Gbs.
Wifi betekent meer trouwe klanten
Deze hogere snelheden zijn noodzakelijk, want Wifi is niet meer weg te denken. Noch thuis, noch bij bedrijven. In horecazaken is zo’n internetverbinding voor de gasten misschien wel cruciaal om de tafels bezet te krijgen. Een jaar geleden gaf in een Nederlands onderzoek 28% van de winkeliers aan dat ze geloven dat Wifi de klantentrouw ten goede komt. Er komen ook nieuwe toepassingen op ons af. Via location based services kunnen bedrijven hun dienstverlening aan de klanten optimaliseren. Daartoe zetten ze Wifi tracking in. Een winkel meet bijvoorbeeld aan de gebruikte Wifi signalen hoe druk het op bepaalde tijdstippen en op bepaalde afdelingen is en kan daar de personeelsbezetting op afstemmen. In combinatie met beacons hoeven bezoekers in grote gebouwen niet meer verloren te lopen. In 2018 heeft 40% van alle bedrijven Wifi als standaardverbinding voor niet mobiele toestellen.
Hoe zorg je voor snel Wifi?
Een snel Wifi-modem is geen garantie is voor een snelle probleemloze verbinding. Iedereen maakt het thuis wel eens mee: de verbinding valt weg als je naar een andere ruimte gaat. Of het wordt trager zodra de kinderen gaan streamen. Daarom kun je zogenaamde Acces points installeren. De toegangspunten die elkaar kunnen zien – dus draadloos kunnen communiceren – vormen samen meet Wifi netwerk. Zo worden grote gebouwen en bijvoorbeeld festivalterreinen opgetuigd voor een probleemloos Wifi gebruik. Als je echter teveel Acces points relatief dicht bij elkaar plaatst zonder dat deze één netwerk vormen, kan de verbinding verslechteren. Dat kan thuis het geval zijn, als het Accespoint van jou en dat van je buren elkaar storen. In omgevingen waarin veel gebruikers tegelijk het Wifi netwerk benutten, is het daarom aan te raden gebruik te maken van een cluster controller. Deze controller regelt de toegang tot overlappende Acces points voor elke gebruiker.
Goede installatie, werk voor installateur
Als installateur kun je een steentje bijdragen aan een goed bereik. Niet alleen de plaatsing van bijvoorbeeld een Acces point is belangrijk, zeker ook de instelling hiervan. Als je meerdere Acces points installeert, is het slim om het Wifi signaal van de router uit te zetten. Zorg er op zijn minst voor dat het Acces point op een ander kanaal uitzendt dan de draadloze router, kies bijvoorbeeld voor kanaal 1, 6 of 11. Een relatief nieuw concept voor thuis en kleinere gebouwen zijn de Multi-Room Wifi systemen. Het verschil met een Wifi versterker is dat alle satellieten uit zo’n Multi-Room netwerk rechtstreeks communiceren met het basisstation. Dat vermindert het verlies van signaal dat bij een versterker wel bestaat omdat een versterker slechts één radiomodule heeft. De multi-Room systemen hebben er meerdere. Alle satellieten worden samen met het basisstation als één netwerk gezien, dat vanuit één punt benaderd kan worden.
Wifi en IoT
Biedt Wifi voldoende bandbreedte als het Internet of Things straks in alle hevigheid los barst? In 2012 waarschuwden onderzoekers van de TU Twente al voor het einde van Wifi. Dat valt dus nog mee. Algoritmen weten steeds vaker de schaarse bandbreedte te verdelen. De komst van het 5GHz netwerk heeft eveneens extra capaciteit vrijgemaakt. Sommige experts denken dat Wifi nog voldoende capaciteit biedt om de groei van IoT aan te kunnen. Anderen zien dat al die slimme apparaten gebruik gaan maken van een nieuwe frequentie, het Wifi Halow net (900 MHz). Officieel is deze bandbreedte nog niet in gebruik. Dat gebeurt pas in 2018. Het voordeel is dat het bereik aanzienlijk beter is. De communicatiesnelheid daalt echter naar 18 Mbs, minder dan de eerste Wifirouter in 2003. Maar ja, zoveel data versturen de slimme ijskast en thermostaat nu ook weer niet. Of straks wel?