Veel Nederlanders verwachten niet dat ze ooit te maken krijgen met brand in hun woning of bedrijfspand. En op zich is dit een terechte inschatting. Toch krijgen jaarlijks duizenden Nederlandse huishoudens te maken met brand, met alle gevolgen van dien. Een brand kan lichte schade aanrichten, maar kan ook leiden tot ernstige verwondingen of zelfs dodelijk zijn. In het midden- en kleinbedrijf leiden bedrijfsbranden in de helft van alle gevallen tot faillissement.
Uiteraard kunnen zowel particulieren als bedrijven zelf het nodige doen aan brandpreventie. Als installateur kunt u in beide situaties een belangrijke rol spelen; brandpreventie is ingewikkelde materie, die gebaat is bij deskundig advies en professionele installatie. Overigens kunt u ook op indirecte wijze bijdragen aan brandpreventie: zo kunt u alert zijn op mogelijk minder betrouwbaar functioneren van apparatuur bij uw klanten.
Risico’s verminderen of gevolgen beperken?
Brandpreventie zou zowel voor huis- als bedrijfseigenaren een belangrijk aandachtspunt moeten zijn. In de eerste plaats is brandpreventie immers bedoeld om brand te voorkomen en door het juiste pakket aan maatregelen te treffen kunnen de risico’s op brand aanzienlijk worden ingeperkt. De investering die hiermee gemoeid gaat, is uiteindelijk aanzienlijk aantrekkelijker dan in geval van brand te moeten blussen. Hier geldt beslist het aloude ‘voorkomen is beter dan genezen’!
Vuurvaste veiligheid
Als installateur kunt u een belangrijke rol spelen als het gaat om brandpreventie. Met technische maatregelen kan de veiligheid aanzienlijk worden verhoogd. Denk hierbij aan de installatie van blusapparaten (of in de bedrijfscontext sprinklers) en branddetectie- en alarmapparatuur. Brandpreventie gaat daarnaast ook om het organiseren van veiligheid: daar komen vluchtroutes bijvoorbeeld aan de orde, met de bijbehorende noodverlichting en vluchtrouteaanduiding. Ook hier kunt u als installateur uw klanten goede diensten bewijzen.
U helpt uw klanten uit de brand
Veiligheid is in onze samenleving iets waar we steeds hogere eisen aan zijn gaan stellen. Hierdoor is het ook ingewikkelde materie geworden, waar niet alle eindgebruikers zelf meer uitkomen. Het wordt door alle mogelijkheden en (wettelijke) vereisten steeds lastiger te bepalen wat nodig is, waardoor mensen zelf niet goed meer kunnen beoordelen of hun woning of bedrijfspand de vuurproef doorstaat.
Voor u als installateur is het zaak de ontwikkelingen op dit vlak nauwlettend te volgen. Daarnaast is het ook de moeite van het overwegen waard om u te certificeren op één of meerdere deelterreinen van de brandpreventie. Hierbij kunt u denken aan erkenning op het vlak van brandmeldinstallaties, ontruimingsalarminstallaties, sprinklers, rookbeheersing et cetera. Zo biedt u potentiële klanten een keurmerk dat vertrouwen geeft in uw kennis en expertise als het gaat brandpreventie. Een keurmerk dat zonder meer gewaardeerd zal worden; als het gaat om brandpreventie speelt niemand graag met vuur!