Speciale rijstrook laadt auto’s op tijdens het rijden

Erik op 16 maart 2016 | 2 minuten leestijd
Het project Tracked Electric Vehicle kan zomaar voor een revolutie in het elektrisch opladen van auto’s gaan zorgen. Door een sleepcontact aan de onderkant van een auto en een speciale rijstrook op de snelweg, kunnen elektrische auto’s al rijdend opgeladen worden. Het concept won al een innovatieprijs en staat in de belangstelling van verschillende organisaties.

Om dit mogelijk te maken wordt een rijbaan uitgerust met een metalen strip waar spanning op staat. Wanneer elektrische auto’s uitgerust zijn met het eerdergenoemde sleepcontact, kan energie opgewekt worden. Dit geldt echter niet voor grote vrachtwagens. Bestelbusjes kunnen wel weer gebruik maken van de elektrische snelweg.

Voordelen

Volgens de bedenkers heeft hun concept verschillende voordelen. Ze verwachten bijvoorbeeld dat files met deze rijstrook tot het verleden behoren, omdat voortuigen dicht op elkaar rijden, met een constante snelheid, en inhalen onmogelijk is. Daarnaast vergroot het de actieradius van elektrische auto’s aanzienlijk. De kosten voor de snelweg worden geschat op 1,2 miljoen dollar per mijl.

Proeftraject

De ontwikkelaars hopen volgend jaar een proeftraject te hebben gerealiseerd. Aangezien het project open source is, kan elk bedrijf investeren in het project. Waar dit traject komt, is nog niet duidelijk.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van het concept. 

Gerelateerde artikelen