Solid Surface ideaal voor sanitair

Erik op 28 augustus 2017 | 3 minuten leestijd
Badkamerspecialisten en -leveranciers hebben steeds vaker sanitair van solid surface in het assortiment. Particulieren kiezen ervoor, maar het is ook uitermate geschikt voor sanitaire ruimtes in openbare gebouwen.

Solid surface is een verzamelnaam voor een massief en homogeen kunststof materiaal dat voor een groot deel bestaat uit natuurlijke mineralen. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1967 onder de naam Corian. Tegenwoordig zijn er heel veel solid surface merken, van verschillende fabrikanten. Corian is nog steeds een van de bekendste. Solid surface heeft veel toepassingen. Er worden baden en wastafels van gemaakt, maar ook aanrechtbladen, check-in balies op luchthavens, displays in winkels, operatietafels in ziekenhuizen en noem maar op. Dat komt omdat de kunststof een aantal unieke eigenschappen heeft. Het is duurzaam en heeft een hoge dichtheid. Daardoor is het oppervlak bijna ondoordringbaar, zodat bacteriën geen kans krijgen. En mochten er kleine krasje of beschadigingen ontstaan, dan zijn die heel gemakkelijk te repareren. De kunststof voelt glad en niet koud aan.

Thermisch te vormen 

 Een van de grote voordelen van solid surface is dat het thermisch te vormen is. Het wordt gegoten in de gewenste vorm, tot een bepaalde maat. Moet een voorwerp toch groter/langer zijn – zoals bijvoorbeeld een reeks wastafels in een openbare toiletgelegenheid – dan kunnen de onderdelen zo goed als naadloos worden verlijmd. Door kleurpigmenten aan de basis/grondstof toe te voegen, kan sanitair van solid surface in iedere denkbare kleur worden gemaakt. Het kan daarbij op diverse manieren worden afgewerkt, zoals mat, satijn en hoogglans. Veel fabrikanten raden mat of satijn aan omdat dat het minste onderhoud vergt.

Openbare ruimtes 

 De flexibiliteit in kleur en vorm maakt dat steeds meer industriële ontwerpers de voorkeur aan solid surface geven, boven bijvoorbeeld natuursteen dat veel lastiger te bewerken is. Solid surface kan egaal wit of gekleurd zijn, maar het kan ook de uitstraling van steen, graniet of marmer hebben. In Azië is dat heel populair. Het wordt er op grote schaal geïnstalleerd in chique woonprojecten.
In Europa is solid surface voor de particuliere markt in opkomst, en dan voornamelijk voor badkamers en keukens. Omdat het heel duurzaam en robuust is, wordt het ook steeds vaker gekozen voor openbare ruimtes waar sanitair soms nogal wat te verduren heeft. Dat kan zijn omdat er grote hoeveelheden mensen van de toiletten en wastafels gebruik maken. Omdat het oppervlak bijna ondoordringbaar is en er geen (of minimale, verlijmde) naden zijn, is het materiaal heel hygiënisch. Sanitair in openbare gelegenheden kan ook veel te lijden hebben, omdat er mensen zijn die graag uitproberen wat een toilet of wastafel kan hebben. Het voordeel van de kunststof is dat het hard en duurzaam is, en dat eventuele krassen vlot te herstellen zijn.

Gerelateerde artikelen