Gasverbruik maakt bij Nederlandse huishoudens het grootste gedeelte van de energiefactuur uit. Een duurzame uitvinding van de gebroeders Wolters zou de gasrekening compleet kunnen minimaliseren; zelfs doen verdwijnen. De Solar Freezer onttrekt warmte uit water én kan restwarmte opslaan in een boiler voor later gebruik. Hoe realistisch is dit?
Uit het Rapport Energietrends 2014 van het ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland blijkt dat het grootste energieverbruik van huishoudens nog steeds in aardgas zit. Bij zo’n 85 procent draait de centrale verwarming op aardgas.
Dankzij de steeds zuiniger wordende combiketels en de betere woningisolatie, is het totale energieverbruik voor verwarming in de afgelopen 12 jaar gedaald. Maar toch blijft het gasverbruik de hoofdmoot van de energiefactuur uitmaken. Door de hogere leveringsprijs voor gas en de gestegen energiebelasting betalen huishoudens ook een steeds hogere prijs voor hun gasverbruik.
Op zoek naar alternatieven
De markt voor duurzame en energiebesparende alternatieven is dan ook volop in beweging. Zo duiken er steeds vaker elektrische warmtepompen op. Er worden jaarlijks gemiddeld 20 procent meer warmtepompen geïnstalleerd. Een evolutie om in de gaten te houden, ook al maken warmtepompen nu nog niet eens 1 procent uit van de gebruikte verwarmingssystemen.
Een nieuwe ontwikkeling is de Solar Freezer: een duurzame energieoplossing waarbij warmte onttrokken wordt uit water en waardoor het gasverbruik én de gasrekening in één klap op (bijna) nul kan gebracht worden.
Uniek dankzij warmtebuffer
De ‘Solar Freezer Off-grid Systems’, zoals de volledige naam luidt, is een uitvinding van de Lichtenvoortse gebroeders Wolters (Solar Solutions Worldwide). De Solar Freezer is een combinatie van zonnecollectoren, een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’. De onderdelen zijn zelf zeker niet nieuw, maar juist in de combinatie ervan schuilt de innovatie.
De bufferzak past in de kruipruimte van ieder huis en wordt gevuld met kraanwater, dat continu opgewarmd wordt door zonnecollectoren. Aan de bufferzak zit een warmtepomp gekoppeld, die de warmte aan het water onttrekt en de energie die daarbij vrijkomt gebruikt voor de verwarming van het huis en de warmwatervoorziening. Het aanwezige water in de bufferzak wordt hierdoor omgezet in schaafijs, dat telkens opnieuw ontdooid kan worden door de zonnecollectoren. De warmtebuffer zorgt ervoor dat de nodige energie kan worden opgeslagen, zodat een huis het hele jaar rond verwarmd kan worden: iets wat met enkel zonnecollectoren niet zou kunnen.
Gasverbruik voor verwarming op nul?
De gebroeders Wolters maken zich sterk dat dankzij de Solar Freezer de gasrekening in woningen met energielabel A tot D al vanaf het eerste gebruik op nul kan komen. Enkel voor koken op gas blijft een kostenpost voor gasverbruik bestaan; al is dat met een gemiddelde van 3 procent ook niet zoveel.
Een belangrijke relativering van de verwachtingen zit zeker in het feit dat de Solar Freezer alleen tot de beste resultaten leidt als de woning op zichzelf al zuinig is en er geen radiatoren zijn die tot 90°C verhit moeten worden. Een combinatie met vloerverwarming en goede isolatie biedt de grootste kans voor succes.
Daarnaast is het zo dat het gasverbruik en de bijbehorende gasrekening dan wel daalt, maar vanwege het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zal de elektriciteitsfactuur stijgen. Hoeveel precies is natuurlijk afhankelijk van het gebruik.
Tot slot zijn er nog de installatiekosten. De Solar Freezer kost inclusief installatie zo’n 15.000 euro; een investering die gebruikers volgens Solar Solutions Worldwide binnen 15 jaar tijd kunnen terugverdienen. De Solar Freezer komt in de zomer van 2015 op de markt. De toekomst moet uitwijzen hoe succesvol deze innovatie is.