Snelle route naar het MBO-diploma

Erik op 3 juli 2017 | 3 minuten leestijd
Er dreigen grote tekorten op de arbeidsmarkt. Het gaat onder andere om vacatures in de installatiebranche, zowel E als W. Opleidingsbedrijf InstallatieWerk speelt daar op in en introduceert een nieuwe manier van opleiden.

‘Het wordt een knaller’, zegt Landelijk Manager Contract-Onderwijs Stefan Adriaansen van InstallatieWerk Nederland (IWNL). ‘In de branche werken nogal wat mensen welke al jarenlang op een hoger niveau werken dan waarvoor ze gediplomeerd zijn of die nooit een vakdiploma haalden. Terug naar de schoolbanken op een ROC zien de meesten niet zo zitten. Daarom doen we het anders. Door online modules aan te bieden en deze werknemers goed te begeleiden, helpen we ze in korte tijd aan dat felbegeerde diploma. Want de werknemers zelf zijn gebaat bij een diploma. Waardering en trots zijn belangrijk voor iedere individuele werknemer. Ook bedrijven hebben vaak de wens dat hun personeel  gediplomeerd is. Opdrachtgevers vragen immers erom. De concurrentie tussen installatiebedrijven is groot, dus wie alleen maar werknemers met de juiste vakdiploma’s in dienst heeft, staat al direct met 1-0 voor.’

Diplomawens

De nieuwe leerroute is bedoeld voor werkenden of zij-instromers in de TI-branche. Het gaat daarbij om beroepsbeoefenaren met een diploma-wens bij wie de kennis en vaardigheden al in de buurt komt van MBO-niveau 3 of 4. Daarnaast bestaat de doelgroep uit werknemers die in dienst zijn bij een bedrijf dat die diploma-wens ook heeft, of bij een bedrijf dat behoefte heeft aan gediplomeerden. De leerroute leidt op voor beroepen op het gebied van installatie- of elektrotechniek op niveau 3 en 4.

Zelf aan de slag 

De cursisten krijgen diverse onderdelen (Nederlands, rekenen, lifestyle management, communicatie, vakleer, praktijkscholing, en twee keuzevakken), waarbij de studiebelasting 120 tot 160 uur op jaarbasis is. Dat komt neer op 4 uur per week. De route is zo samengesteld dat de doorlooptijd tussen de zes en twaalf maanden bedraagt.

Voorafgaand aan het traject wordt een uitgebreid assessment afgenomen waarbij gekeken wordt wat de cursist al beheerst en wat niet. Eventueel worden er dan nog praktijkdagen ingezet om het gewenste niveau in de praktische handelingen te verkrijgen.

Ook voor de theoretische vakken vindt er een 0-meting plaatst. Zodoende weet de cursist precies op welke onderdelen van een bepaald vak hij nog online modules moet volgen.

Gerichte scholing dus, en geen scholing op kennis die de cursisten al bezitten.

Kenmerken

  •  Een zorgvuldige intake waarbij gekeken wordt naar het huidige niveau,
  •  leerbaarheid, leerstijl en motivatie van uw medewerker.      
  •  Een toegesneden opleidingsplan met persoonlijke aandachtspunten.
  •  Specifieke vakken om het MBO diploma te halen.
  •  Praktijktraining op onze opleidingscentra.
  •  Online modules om de verletkosten te verminderen en het leercomfort te vergroten.
  •   Persoonlijke begeleiding.
  •    Diplomering.

Pilot

In maart 2017 is er in het zuiden van Nederland een pilot gestart met tien deelnemers. Daarover zegt Stefan Adriaansen: ‘Zoals het er nu naar uitziet, ronden we de pilot in oktober al af. Daarna willen we verder, want er zijn nog heel veel vakbekwame installateurs die geen diploma hebben. De cursisten zijn in elk geval heel enthousiast. Ze kunnen de opleiding gemakkelijk inpassen in hun dagelijkse bezigheden en hebben dan binnen een jaar een erkend vakdiploma. Mooier kan het niet!’

Gerelateerde artikelen