​Smart Homes: wat kunnen we van de toekomst verwachten?

Casper op 15 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
“Als we aan domotica denken, denken we aan touchscreens en dure apparatuur; alsof je een complete cinema in je woning brengt”, zegt Bjõrn Vermeire, sales-engineer bij Qbus. “Maar het kan ook anders én goedkoper.”

“Als we aan domotica denken, denken we aan touchscreens en dure apparatuur; alsof je een complete cinema in je woning brengt”, zegt Bjõrn Vermeire, sales-engineer bij Qbus. “Maar het kan ook anders én goedkoper.”

Slimme woningen hoeven niet duur te zijn, benadrukt Vermeire. Een basispakket hoeft namelijk niet veel geld te kosten. Het uitbreiden van je systeem kan altijd later nog.

Waarom smart?

Welke voordelen biedt het ‘smart’ maken van je woning? Vermeire: “Domotica is ten eerste energiebesparend. Ook biedt het gemoedsrust. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en het biedt een gevoel van veiligheid. Daarnaast biedt domotica comfort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan temperatuur regelen per kamer.”

Door de verschillende technieken en apparatuur in een woning aan elkaar te koppelen, wordt een woning slim en bestuurbaar vanaf één interface. “Het doel is om alle aanbieders van domotica onder te brengen in hetzelfde besturingssysteem”, aldus Vermeire. “Zodat alle apparaten vanaf je tablet bestuurt kunnen worden.”

Cloud

Vermeire merkt dat de nadruk steeds meer op de Cloud komt te liggen. “We krijgen steeds meer te maken met IP-based connectivity. De woning heeft dus een connectie met het internet. Dit is de beste en gemakkelijkste manier om apparaten met elkaar te linken en stelt gebruikers in staat om apparaten te besturen vanaf hun smartphone of tablet.”

De connectie met het internet stelt gebruikers tevens in staat om bijvoorbeeld hun energieverbruik te vergelijken met dat van een gemiddelde woning. Aan de hand hiervan kan men suggesties ontvangen om het energieverbruik naar beneden te brengen.

Installatie

Vermeire had tevens goed nieuws voor installateurs: “Alles wordt gemakkelijker en goedkoper. Installateurs hoeven geen programmeurs meer te zijn, want de software zit gewoon in de Cloud.”

Installateurs kunnen tevens rekenen op meer werk. “Ze leggen de basis van de domotica-installatie aan, maar kunnen ook vervolgwerk verwachten wanneer gebruikers hun systeem willen uitbreiden”, besluit Vermeire