​Smart grids: waar elektrotechniek en energie elkaar raken

Erik op 19 oktober 2016 | 3 minuten leestijd
Energie is en blijft belangrijk in ons dagelijks leven. Zonder energie lopen de zaken op hun eind, staat het leven stil, noem maar op.

Er zijn zoveel energiestromen dat het een kunst op zich is om die allemaal overzichtelijk uit elkaar te houden cq. te regelen.En toe waren er opeens smart grids om ons daarmee te helpen. Het is niet precies duidelijk wanneer ze in ons leven verschenen. Maar algemeen kunnen we ervan uitgaan dat ze als zodanig bestaan vanaf begin 2000. Alhoewel diverse onderdelen ervan natuurlijk al (veel) ouder zijn.Octrooiaanvragen in de tijd

Al met al dus een vrij nieuwe tak van sport, met veel innovatieve  bedenksels. En daarop worden nogal wat octrooien aangevraagd (met vanaf 2000 een explosieve stijging).

We tellen tot eind september 2016 al ruim 45.000 octrooipublicaties op het gebied van smart grids.

Octrooiaanvragen naar rechtsgebied

De meeste ideeën zijn bestemd voor het Aziatische grondgebied (40,5%).

Daarna is het Europese grond-gebied met 23,1% blijkbaar net iets aantrekkelijker om octrooi-rechten te hebben dan Amerika

 (22,8%).

Octrooiaanvragen naar herkomst

De vindingrijkheid rond het “smart grid denken” lijkt tot 2005 met ge-ringe voorsprong (36.2%) te komen  afkomstig vanuit het Amerikaanse bedrijfs-  en kennisleven. Daarna nemen de Aziaten het stokje over, om uiteindelijk met overmacht ruim 2/3 van de hoeveelheid inno-vaties voor hun rekening te nemen.

Tot slot nog wat voorbeelden uit de oude doos

Al vóór 1920 werden deelaspecten van smart grids geoctrooieerd. Zoals meerkeuzeschakelaars (DE 1909), het elektrisch uitlezen van stroomverbruiksmeters (US 1915), en signaal-versturing over lichtnetten (CH 1919).

Meer weten?

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rond smart grids?

Kijk dan in de octrooidatabase Espacenet en koppel een RSS-feed. Je wordt dan via jouw eigen e-mail automatisch geattendeerd op alle nieuwe octrooipublicaties op dit gebied.

Dik van Harte

Gerelateerde artikelen