Smart grids in Nederland

Erik op 30 december 2014 | 2 minuten leestijd
Steeds meer Nederlanders wekken zelf stroom op. Dit doen zij onder meer met zonnepanelen, aandelen in windmolens en warmtepompen. Doordat er stroom overblijft en retour gaat over ons elektranetwerk komt deze behoorlijk op spanning te staan. Hoe gaan we om met deze ‘nieuwe’ vorm van in- en uitstroom van elektra op ons elektranetwerk?

De RVO (Rijksvoorlichtingsdienst voor ondernemers) en TKI’s (Topconsortia in Kennis en Informatie) hebben samen aardig wat initiatieven en proeven lopen om deze smart grids te testen. De ambitie van RVO is het realiseren van een behoorlijk (15%-30%) flexibeler energiesysteem. Dit  kunnen ze behalen door innovaties in energiemanagement systemen gericht op energie- consumenten, maar ook innovatie in informatiediensten en control systems die zich richten op exploitanten van de energie infrastructuur.

Consumenten bewust van energieverbruik

Deze maatregelen moeten een behoorlijke energiebesparing opleveren doordat consumenten op deze manier bewust worden gemaakt van hun energieverbruik. Hierbij kan je denken aan de introductie van de slimme meters met alle beschikbare gebruiksinzicht apps zoals Anna, Nest en Toon. Doordat nieuwe en veranderende energiebedrijven op grotere schaal flexibeler moeten omgaan met de energie infrastructuur zal dit besparingen opleveren in diezelfde energie infrastructuur en nieuwe omzet genereren.

Aan de hand van de proeven die nu lopen zit de kracht van Smart Grids in Nederland bij het innoveren op systeemniveau, het werken aan oplossingen die passen in het grotere geheel en het maken van afspraken over hoe dat dan moet (standaardisatie). 

Gerelateerde artikelen