Slimme ventilatie-unit onderdeel van pilot NOM-woningen

Woningcorporaties staan voor een grote uitdaging: hoe maak je de woningvoorraad voor 2050 energieneutraal? Een samenwerkingsverband van woningcorporatie BrabantWonen, Caspar de Haan onderhoud & renovatie en Kemkens installatieburo voert een pilot uit met 4 identieke NOM-woningen. Een daarvan beschikt over de allereerste Healthbox 3.0 van Renson. Kan met de vraaggestuurde ventilatie-unit de NOM-prestatie het best gegarandeerd worden?

Het is belangrijk om nu alvast zo veel mogelijk kennis te vergaren om over enkele jaren echt grote stappen te kunnen zetten op het gebied van de energietransitie. Er is behoefte aan schaalbare renovatieconcepten, met toepassingen die grotendeels prefab aan te leveren zijn. Het samenwerkingsverband BrabantWonen, De Haan en Kemkens renoveren daarom een voormalig ontmoetingscentrum tot 4 NOM-woningen met 4 verschillende installatieconcepten.

Primeur in Nederland

In één van de vier woningen wordt de vervuilde binnenlucht afgevoerd via de Healthbox 3.0. De slimme, vraaggestuurde ventilatie-unit van Renson is hiermee de eerste in zijn soort die in Nederland geïnstalleerd is. Ingebouwde sensoren meten 24/7 hoe het met het vocht-, CO2- en geurtjesniveau in de binnenlucht gesteld is. Op basis van die metingen wordt automatisch in elke ruimte in huis net zoveel geventileerd als nodig is. 

Bewust maken van luchtkwaliteit

Als bewoner hoef je dus niet naar je ventilatiesysteem om te kijken. Maar het kán wel. Via een app heeft de bewoner dag en nacht zicht heeft op de binnenluchtkwaliteit en op de activiteiten van de Healthbox. Ook krijgt de bewoner een melding wanneer er sprake is van slechte kwaliteit, met tips wat hij – naast wat de ventilatiebox al regelt – nog extra kan doen. “Op deze manier hopen we bewoners bewuster te maken van de luchtkwaliteit in hun woning”, vertelt Rob Kuijstermans van Renson. “Zeker voor huurders is het nog niet altijd duidelijk dat ventileren minstens even belangrijk is als isoleren. Door alles potdicht te maken ontstaat vocht en schimmel, maar ook een te hoog CO2-gehalte in huis. Mensen linken dit echter niet aan de hoofdpijn of allergieën die ze hebben. Daar hopen we op deze manier verandering in te brengen.”

Connectiviteit

Naast dat bewoners energiezuining en comfortabel kunnen wonen, is de Healthbox 3.0 ook prettig in gebruik voor installateurs. Ook zij profiteren namelijk van nieuwe technologie en connectiviteit. Installeren wordt makkelijker, doordat de speciaal ontworpen installateursapp de installateur stap voor stap begeleidt. Dat zorgt voor een nauwkeurige en zeer snelle installatie, volgens Joep Breukels, commercieel directeur bij Renson. “Dat komt ook doordat de Healthbox 3.0 zichzelf kalibreert en achteraf ook de fijnregeling van de debieten automatisch afhandelt.” Benny Goossens van Kemkens Installatieburo vult aan: “Een geconnecteerd toestel als dit, maakt dat we via een webportal al onze installaties kunnen opstarten, beheren en opvolgen.” 

De juiste oplossing

De komende jaren worden de 4 installatieconcepten gemonitord en vergeleken. Frans Brouwers van aannemer Caspar de Haan zegt: “Het gaat er nu vooral om informatie te verzamelen, want iedereen heeft het wel over NOM, maar niemand weet nog wat daarvoor exact de juiste oplossing is.”

Gerelateerde artikelen