‘Slimme’ ramen maken woningen energie-efficiënter

Erik op 28 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Slimme ramen die, doormiddel van een elektrische lading, kunnen switchen tussen zonlicht binnenlaten en zonlicht weren. Onderzoekers aan de universiteit van Texas werken hard aan het realiseren van deze ramen. Het speciale glas kan zorgen voor een fikse daling van de kosten voor het verwarmen of verkoelen van een woning.

De slimme ramen zijn in staat om de warmte van de zon binnen te laten, maar het licht te weren. Ook het tegenovergestelde is mogelijk: zonlicht binnenlaten terwijl de warmte geweerd wordt.

Elektrochroom

Het onderzoek naar deze ramen loopt al een tijdje. In 2013 presenteerde het onderzoeksteam uit Texas al de mogelijkheid om elektrochroom materiaal gestructureerd op Nano-niveau, doormiddel van een kleine elektrische schok, heen en weer te schakelen. Hiermee werd het mogelijk om controle uit te oefenen over de wering en/of toelating van licht en energie.

In recent gepubliceerde onderzoeksresultaten werd duidelijk dat het tevens mogelijk is om het materiaal te voorzien van een verkoelende of verwarmende modus. Met een nieuw ontwikkelde Nano-structuur kost het slechts enkele minuten om te switchen tussen de twee modi.

De verkoelende modus van het elektrochroom materiaal blokkeert nabij-infrarood licht, maar laat zichtbaar licht door. Hiermee kan zonlicht worden toegelaten in een ruimte, zonder dat deze ruimte opwarmt. De verwarmende modus laat nabij-infrarood licht door, maar weert zichtbaar licht. Dit kan ideaal zijn op een zonnige dag in de winter, om een ruimte op te warmen en tegelijkertijd de felheid van het zonlicht te reduceren.

Commercialisering

De slimme ramen zijn vooralsnog een geluid van de toekomst, maar hoofdonderzoeker Delia Milliron gelooft dat het onderzoek zal leiden tot wijd verspreid gebruik van slimme ramen. “Het elektrochroom materiaal dat wij ontwikkeld hebben, is ideaal voor de realisatie van slimme ramen”, aldus Milliron. “Onze bevindingen tonen aan dat dynamische controle over zonlicht mogelijk is. We zijn er dan ook van overtuigd dat ons materiaal zowel op het gebied van prestatie als productiekosten interessant is voor de commercialisering van slimme ramen.”

Het onderzoek wordt inmiddels gefinancierd door verschillende instanties.

Gerelateerde artikelen