Slimme energiemeter mogelijk te hacken

Erik op 11 november 2014 | 3 minuten leestijd
De slimme energiemeter kent diverse nadelen. Zo is dit type meter veelal af te raden voor mensen met zonnepanelen. Zij zijn financieel beter af met een oude ‘domme’ meter die niets weet, maar alleen vooruit of terug kan draaien. Verder krijgt de netbeheerder via de slimme energiemeter verregaande inzage in ons energieverbruik. Hij kan zelfs zien wanneer we op vakantie zijn. De vraag is of dat wenselijk is. Tenslotte wordt de slimme meter aangestuurd door software. En software is altijd te hacken.

In Spanje vonden twee hackers onlangs een lek in de beveiliging van slimme energiemeters. Ze wisten diverse versleutelde codes te kraken, waardoor ze toegang kregen tot allerlei gegevens die door de meter naar de netbeheerder worden gestuurd. Zo konden zij zelf het energieverbruik invullen, de rekening naar iemand anders laten sturen en de elektriciteit op afstand uitschakelen.

Situatie in Nederland

In Nederland hebben inmiddels ongeveer 600.000 huishoudens een slimme energiemeter. Vanaf 1 januari 2015 krijgen ook de overige huishoudens van hun netbeheerder zo’n meter aangeboden. Men kan er echter voorlopig ook nog voor kiezen om de slimme meter te weigeren. En dat is misschien niet eens zo’n gek idee, gezien de vele nadelen die eraan kleven.

Hackbaar of niet?

Volgens Netbeheer Nederland zijn de slimme energiemeters in ons land beter beveiligd dan in Spanje. De meters hier hebben stuk voor stuk een unieke beveiligingscode. Daardoor is het lastiger om meerdere meters tegelijk te hacken.  Toch ontkent Netbeheer Nederland niet dat de slimme energiemeter mogelijk hackbaar is.

Risico’s

Een hackbare energiemeter brengt allereerst een risico met zich mee voor de netbeheerder: klanten zouden kunnen gaan frauderen met hun energieverbruik. Er zijn echter nog veel rampzaligere scenario’s denkbaar. Wanneer bijvoorbeeld terroristen de versleuteling weten te kraken, krijgen zij de controle over (delen van) de energietoevoer. Dit lijkt ons absoluut geen wenselijke situatie.

Al met al voldoende redenen voor de overheid om de beveiliging van slimme energiemeters nog eens goed onder de loep te nemen. Dan kan men gelijk beslissen welke verbruiksgegevens niet naar de netbeheerder moeten worden doorgestuurd, maar alleen voor de klant zelf zichtbaar moeten zijn. Het is tenslotte niet de bedoeling dat de netbeheerder allerlei gegevens gaat doorsturen aan marketingbedrijven. En is er eigenlijk al eens serieus onderzocht of de straling van slimme energiemeters daadwerkelijk onschadelijk is voor onze gezondheid?

Gerelateerde artikelen