Slimme app moet frustratie elektrische rijders wegnemen

Erik op 2 oktober 2017 | 3 minuten leestijd
In Nederland rijden steeds meer elektrische auto’s en veel autofabrikanten richten hun aandacht meer op elektrisch rijden. Dat gaat geleidelijk, maar er komen bijna wekelijks ideeën en producten bij. Ook energieleverancier Vandebron zet zich in om de transitie te versnellen. Het bedrijf heeft onlangs diensten gelanceerd die speciaal gericht zijn op elektrisch rijden.

De Energieleverancier Vandebron komt met een laadpas die rijders van elektrische voertuigen inzicht geeft in alle openbare laadpunten in Nederland. In een app kunnen de rijders de openbare laadpunten zien en ze krijgen inzage in de laadtarieven die veelal ondoorzichtig zijn. “Uniek in Nederland is de mogelijkheid om via de app direct te betalen voor laden en parkeren”, leggen de ontwikkelaars uit.

Heldere oplossing 

De oplossing moet voor verheldering zorgen. Vandebron wil frustratie van elektrische rijders wegnemen door meer inzicht te geven in wat zij betalen per laadbeurt. “Zo kan, dankzij een samenwerking met Parkmobile, voor het eerst in één handeling betaald worden voor laden en parkeren. Ook toont de app niet alleen welke laadpalen in de buurt beschikbaar zijn, maar ook wat de laadkosten zijn per paal.” Wanneer iemand benzine tankt zijn de kosten direct bekend, maar bij elektrisch laden is dat niet het geval en dat was tegen het zere been van het Amsterdamse bedrijf.

Blockchaintechnologie

De lancering van de nieuwe dienst van Vandebron diende ook als startschot voor een innovatieve Slim laden pilot. Vanaf deze maand gaat Vandebron pionieren met het inzetten van elektrische auto’s om het energienet in balans te houden. “Via Blockchaintechnologie kunnen rijders tegen beloning actief bijdragen aan het uiteindelijk overbodig maken van gas- en kolencentrales”, is de bedoeling.

Stabiliteit op het elektriciteitsnet 

De proef, die het bedrijf samen met TenneT is gestart, heeft als doel om het elektriciteitsnet stabieler te maken. “Door slim gebruik te maken van de batterijcapaciteit van auto’s veranderen elektrische rijders in duurzame stroomhandelaren. Simpel gezegd stoppen wij met het laden van de honderden auto’s als er meer vraag dan aanbod is naar energie en starten we juist als het tegenovergestelde het geval is.” De elektrische auto’s dienen als batterij en klanten kunnen hun voordeel doen en kunnen naar schatting zo’n € 250 euro besparen. “Klanten geven zelf hun laadvoorkeuren aan zodat zij nooit zonder lege batterij komen te staan.”

 

Gerelateerde artikelen