Slim onderhoud in de utiliteit

Casper op 2 april 2015 | 4 minuten leestijd
In de utiliteit kan er nog flink bespaard worden. Vooral op het gebied van onderhoud zijn er kansen. Onderhoud wordt het slimst en duurzaamst gepland met DMOP: duurzaam meerjaren onderhoudsplan. Bij de planning en uitvoering van meerjarig onderhoud liggen volop mogelijkheden om de duurzaamheid van het gebouw te verbeteren.

Gebouweigenaren kunnen in plaats van het onderhoudsplan te volgen, in een DMOP per gebouwelement of gebouwgebonden installatie een bredere, meer duurzame afweging maken. Niet alleen op investerings- en onderhoudskosten, maar ook op exploitatiekosten. Zo komen bij het maken of actualiseren van DMOP’s alternatieve technieken of producten in beeld die anders buiten beschouwing zouden blijven. Componenten met een zeer slecht energetisch rendement of hoge onderhoudskosten kunnen eerder worden vervangen.

Gebouweigenaren zijn steeds meer overtuigd van de voordelen van duurzame huisvesting. Huisvesting waarin energiebesparing en een goed binnenmilieu een rol spelen. Agentschap NL en experts uit de vastgoedsector zijn het erover eens dat het meerjaren onderhoudsplan effectief is voor de verduurzaming van gebouwen. In plaats van over een langere periode het ooit bedachte onderhoudsplan te volgen, wordt in een duurzame aanpak per gebouwelement of gebouwgebonden installatie een bredere, duurzamere, afweging gemaakt. En wordt niet alleen op investerings- en onderhoudskosten beoordeeld, maar ook als het gaat om energie en klimaat op exploitatiekosten. Zo komt er bij het maken van meerjaren onderhoudsplannen alternatieve technieken of producten in beeld die anders niet gezien zouden worden. En kunnen componenten met een zeer slecht energetisch rendement of hoge onderhoudskosten eerder vervangen.

De voordelen

Een duurzaam meerjarenonderhoudsplan heeft voor eigenaren en gebruikers grote voordelen zoals:

  • lagere exploitatielasten
  • een zichtbare besparing op de energiekosten
  • een waardevaster gebouw
  • een prettiger verblijf- en werkklimaat,
  • met een lager ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit
  • levensduurverlenging van het gebouw
  • imago- of identiteitsverbetering

Voorbeeld uit de praktijk

De gemeente Nijmegen heeft in bij de inventarisatie ook verlichting onder de loep genomen en in de planning gezet. Hierdoor werd alle T8-verlichting in Parkeergarage Kelfkensbos vervangen door energiezuinige T5- verlichting. T5-verlichting past niet zomaar in de T8-armaturen. Voor het ombouwen van de armaturen werden o.a. medewerkers van de sociale werkplaats ingezet. De terug- verdientijd van de investering van 38.000 Euro was in anderhalf jaar terugverdient. De parkeergarage heeft 631 lampen die 24 uur per dag branden. Met de nieuwe verlichting wordt er per jaar 20.000 Euro aan energiekosten bespaart. Bovendien gaat de nieuwe verlichting ook nog eens anderhalf keer zo lang mee. Deze besparing hadden ze met een standaard onderhoudsplanning nooit meegemaakt.

Hoe werkt DMOP?

Bij een traditioneel Meerjaren onderhoudsprogramma worden per gebouw de gebouwdelen en onderhoudsregels ingevuld. Een zeer uitgebreide database van activiteiten helpt om de juiste regels te kiezen. De bij de activiteit horende prijs en andere zaken worden vaak automatisch ingevuld. Als alles is ingevuld dan kan het plan opgeslagen en gebruikt worden. Deze softwarepakketten kunnen op dit moment geen relatie met andere exploitatiekosten maken zoals de energiekosten, de technische en economische levensduur, etc. Hiervoor zou een integraal en dynamischer model voor moeten komen.

DMOP werkt met een opbouw waarbij niet alleen facilitair en technisch beheer worden betrokken, maar ook de directie en eventueel de energie en innovatie adviseurs. DMOP werkt met een aantal stappen.

  1. Initiatief
  2. Verkenning
  3. Inventarisatie
  4. Definitie
  5. Uitwerking
  6. Besluitvorming
  7. Planning
  8. Realisatie & Monitoring

Meer weten over de DMOP en hoe u hierbij betrokken kan worden? Download hier de Whitepaper van Agentschap NL.

Bron: Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland & Slimme-energie.nl