Slim met groen en grijs water

Erik op 1 februari 2018 | 3 minuten leestijd
Werktuigkundige installateurs hebben veel met water te maken. De manier van water gebruiken verschilt van plek tot plek, maar het water is vaak hetzelfde. Onnodig, want in veel gevallen is de kwaliteit van groen of grijs water goed genoeg.

Drinkwater moet nogal wat behandelingen ondergaan voordat het zo mag heten. Het is zonde van de tijd en het geld om dat dure water in alle gevallen te gebruiken. In de chemische industrie wordt al veel ‘ander water’ gebruikt. Het CBS geeft als definitie van ander water: ‘Water van een andere kwaliteit dan leidingwater, zoals ongefilterd en gedeeltelijk gefilterd water, of gedestilleerd en gedemineraliseerd water. Dit water, ook wel industriewater of halffabricaat genoemd, wordt geproduceerd door waterbedrijven en geleverd aan bedrijven.’

Groen, blauw en grijs

Voor de verschillende soorten water worden verschillende termen en kleuren gehanteerd. Over het algemeen verstaan we onder groen water regenwater. Blauw water is oppervlakte- en grondwater. Dat wordt meestal gebruikt om leidingwater van te maken, maar kan ook ongefilterd worden gebruikt. Grijs water is water dat gebruikt en daardoor licht verontreinigd is. Het ligt helemaal aan de toepassing welk water er nodig is. In de keuken en in de badkamer moet gezuiverd blauw water uit de kraan komen, de kwaliteit moet er hoog zijn omdat het water gedronken wordt. In andere gevallen volstaat groen of grijs water. In veel delen van de wereld het ondenkbaar om schaars en kostbaar drinkwater door de wc te spoelen. Maar ook bij ons dringt het besef door dat water gerecycled moet worden. 

Grijswatersysteem

Installatiebedrijven die een grijswatersysteem kunnen aanleggen, krijgen het in de toekomst waarschijnlijk een stuk drukker. Grijswatersystemen zijn technische installaties om afvalwater te kunnen hergebruiken. Grijswatersystemen worden gescheiden van drinkwatersystemen aangelegd, want drinkwater wordt geleverd door de waterleidingmaatschappij. Bij bestaande bouw is hak- en breekwerk nodig om leidingen voor een grijswatersysteem aan te leggen, maar bij nieuwbouw- en renovatieprojecten is zo’n systeem eenvoudig te installeren. Met een grijswatersysteem wordt minder water verspild en dat is beter voor het milieu. In een woonhuis kan grijs afvalwater uit de keuken en de douche worden hergebruikt om het toilet mee door te spoelen.

Regenwater gebruiken

Ook regenwater (groen water) kan worden gebruikt. Bij particulieren en kleine bedrijven kan dat een besparing opleveren. Bij een groot bedrijf kan het om hele grote hoeveelheden water gaan, die anders regelrecht de bodem in zou gaan. Binnen het kantoor maar ook voor veel bedrijfsprocessen en bij onderhoud is regenwater uitstekend. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van de bedrijfsauto’s en schoonmaakwerkzaamheden zoals glasbewassing en gevelreiniging. 

Innovatief urinoir

Ander water (grijs of groen) gebruiken, is een oplossing voor het waterprobleem. Minder water gebruiken is natuurlijk ook goed. Er zijn al veel waterbesparende systemen en producten op de markt. En gecombineerde systemen bestaan ook: minder én ander water gebruiken. Neem een vacuümtoilet met vergister. Of een urinoir geïntegreerd met een kleine wastafel waarbij het water dat wordt gebruikt om de handen te wassen, tegelijkertijd fungeert als spoelwater. In een utiliteitsgebouw als een kantoor of een school met flink wat toiletunits bespaart zo’n oplossing dagelijks enorm veel water. 

Gerelateerde artikelen